![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Białe Błota Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak wlasnie siedze i mysle sobie, bo chce przepisac swoja aplikacje z GOD classes na prawdziwe OOP. Chce aby kazda klasa reprezentowala jeden typ danych, np. klasa Articles ma metody tworzace obiekty klasy Article, ktora posiada z kolei metody zwracajace dane danego artykulu. Ale jest problem... Artykuly w bazie danych polaczone sa relacyjnie z Article_Type, oraz Category. I problem w tym, ze klasa Article_Type to tylko article_type z DB, Category to tylko category z DB. W templejcie potrzebuje wyswietlic artykuly wraz z ich kategoria oraz typem (np. test, recenzja czy cokolwiek innego). I nie wiem, jak mam polaczyc te obiekty. Moge oczywiscie zrobic wywolanie obiektu Category z Article, ale to za kazdym wyswietleniem danych tworzy jedno zapytanie do bazy o nazwe kategorii. Ma ktos jakis pomysl?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@DeyV:
Przecież ja nikogo nie odmawiam od pisania w php! Też używam php do wielu celów i dlatego wszedłem na to forum. Chociażby dzięki temu weryfikuję też swoje zdanie na temat php, jego możliwości i pułapek, a nóż rozwiążę jakiś problem, albo znajdę odpowiedź na jakieś pytanie. Dyskutowaliśmy o przydatności OOP w php. I podałem tylko kontrprzykład, a Ty to głupio wziąłeś osobiście. Czasem trzeba umieć spojrzeć trochę bardziej krytycznie, również na "swój ulubiony język". Mnie też C++ i Java czasem doprowadzają do szału (np. C++ nie ma dobrej jednolitej biblioteki standardowej, a Java zajmuje tyle RAMu, że ciągle muszę dokupywać). Mój porzedni post nie miał na celu wykazania, że php jest słabe i nie warto w tym pisać, a jedynie że konkretnie w tym zastosowaniu C++ jest lepszym wyborem. Hawk z tym polemizował ("Przedsięwzięcie ambitne i szlachetne, ale IMHO skazane na porażkę."), więc napisałem bardziej szczegółowe uzasadnienie. A porównania php i Javy/C++ będą, bo twórcy php chyba sami o to zabiegają skoro ściągają model obiektowy niemalże żywcem z Javy i próbują tym samym z php zrobić Javę. Mnie się to nie podoba - bo nie jest mi potrzebna druga Java, a lepsze php. Ciekawe kiedy dodadzą JIT, jako główny system template'owy zaczną promować bibliotekę Struts, a interpreter php przemianują na php-VM. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/angrysmiley.gif) Cytat W każdym razie - pisząc obiektowo nawet proste skrypty a) oszczędzamy czas poświęcany na pisanie (co prawda często kosztem czasu poświęconego na projekt, ale cóż - wszystko ma swoją cenę ) b ) piszemy bezpieczniej c) łatwiej jest pracować w zespole (jak dla mnie nie widzę innej możliwości pracy zespołowej) d) uczymy się nowych technologii, które są niezbędne we wszystkich innych językach programowania (jednak w php podany wyjątkowo przejrzyście i w prosty sposób ) Z tym się zgadzam całkowicie. Do punktu (a) bym dodał, że czasem minuta więcej poświęcona na projekt może zaoszczędzić parę dni implementacji. Wiem z własnego doświadczenia. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Krolik 20.11.2004, 11:00:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 21:16 |