Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kodowanie danych przed userami MySQL
binio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam nastepujacy problem.

Napisalem skrypt dzieki ktoremu mozna wprowadzac wyplaty do bazy danych.
Szef jednak wymyslil ze te dane musza byc tajne (jest trzech informatykow i ktos moglby podejrzec bezposredniow bazie).

Wymyslilem patent dzieki ktoremu wprowadzane dane sa wymnazane przez pewien ciąg liczb (wprowadzany tylko w formularzu ale nie zapisywany do bazy - zna go tylko szef) i dopiero wprowadzane do bazy. Aby zobaczyc poprawne kwoty szef musi wpisac kod usera i wyswietla sie wyplaty.

Inny programista ogladajac dane widzi cyfry z kosmosu i jest ok. Pensje utajnione. Niestety nie wyklucza to ingerencji w kodzie i podpiecia funkcji ktora przechwyci ów kod ktory koduje dane a co za tym idzie pozna kwoty wyplat.

Myslalem o zakodowaniu samego kawalka kodu ktory wprowadza dane jakims crypterem ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Moze macie jakies pomysły aby rozwiazac to zagadnienie.

Z gory dzieki za pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
wojto

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Tak, na pewno znajdziesz taki katalog "nadrzędny" do którego nie będzie miał dostępu root.
nie chodzilo mi o ukrycie plikow przed rootem, bo chyba wiadomo, ze to jest nieosiagalne.
Chodzilo mi o ukrycie pliku przed innymi informatykami. (zrezta to pisales w swoim poscie)
Czyli wszyscy informatycy mieli by te same uprawnienia, ale ten jeden glowny mialby dodatkowo dostep do jeszcze jednego pliku, to wystarczy by zabazwpieczyc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 23:13