![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisalem wlasny session handler oparty na bazie (mysql), wszystko dziala ok, mam tylko jedna watpliwosc, mianowicie czy to jest normalne ze jesli wylacze pliki cookie poprzez session.use_cookies to w takim przypadku po kazdym odswiezeniu strony, tworzony jest calkiem nowy identyfikator sesji? Moze zle rozumialem ale wydawalo mi sie ze jesli mam obsluge sesji w bazie pliki cookie mozna wylaczyc calkowicie? jak to jest? zaznacze ze jesli pliki cookie sa uruchomione wszystko dziala poprawnie i sesja przy przejsciu na poszczegolne podstrony czy tez podczas odswiezania jest ta sama. pozdr. Emet |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie domyslalem sie ze tak wlasnie jest, ale musialem to potwierdzic, czyli wszystko dziala ok, mysle ze ciasteczka beda lepszym rozwiazaniem do przekazywania identyfikatora niz url ? Tylko problem jest gdy ktos ma wylaczona obsluge ciastek ? moze wtedy dopiero przekazywac identyfikator w url. Dzieki za odpowiedz.
Jest jeszcze jeden problem ktory napotkalem, jak napialem powyzej uzywam cookie do przekazania identyfikatora sesji, ustawiam wartosc session.cookie_lifetime na 300, bo chce aby po 5 minutach bezczynnosci sesja wygasla, i tak sie dzieje, dziala ok, problem powstaje wtedy kiedy uzytkownik wylaczy przeglarke przed uplywem tych 5 minut i jesli teraz po chwili znow przejdzie na ta strone to nadal jest zalogowany! I tu pytanie, co zrobic aby po wylaczeniu przegladarki przed uplywem czasu sesji i po ponownym wejsciu na strony uzytkownik i tak musial sie zalogowac ponownie ? Wiem ze mozna ustawic session.cookie_lifetime na 0 wtedy cookie jest kasowane po zamknieciu przegladarki - ale wtedy nie mozna ustawic znow tych 5 minut sesji, jak to polaczyc ? Ten post edytował Emet 3.11.2004, 23:49:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 18:39 |