![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydzielone z http://forum.php.pl/index.php?showtopic=22362
----- eee panowie, o czym Wy wogole piszecie ? O CMSie ? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif) Czy moze chodzi o system portalowy, ktory nijak ma sie do CMSa ? |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hihi, porownanie z supermarketem jest dobre. ale co ma reprezentowac ten super market? System ?
No tak czy tak, Jesli oczywiscie dobrze interpretuje twoje wypowiedzi. CMS jest bardziej zaawansowany. No bo jak by popatrzec na to ogolnie, to CMS i 'System Portalowy' (SP)' maja takie same czesci. Bedzie to roznic sie jedynie technika pisania kodu. Czyli wykonanie jakiegos bloku (schama blokowy) odbywa sie z wykozystaniem innych algorytmow, ale cel osiagany jest ten sam. Piszesz o 'workflow', ktore powinno byc poza glownym kodem. Jesli dobrze zrozumialem jest to taki 'scenariusz wydarzen'. Mam nadzieje ze dobrze napisze. Jesli to poprostu wybieranie 'sciezki' w aplikacji, jaka akcja ma byc wykonywana, gdzie ma przekazac wynik itd. Wiec jest to zaawansowane wdrozenie schamatu blokowego. Kazdy skrypt ma cos podobnego, ale czasami opiera sie to o funckje if() a w innych jest to rozpisane obiektowo. Jesli chodzi o te samodzielne skrypty to przy CMS'ie bardziej bym sie przychylal do tego ze moga pracowac same lub w grupie, natomiast moduly w SP sa bardziej wyspecjalizowane dla danego systemu i aby przerobic je na indywidualne aplikacje, trzeba wlozyc wiecej pracy. Ja rozumiem ze kazdy inaczej nazywa swoje aplikacje. Bo rzeczywiscie chyba granica miedzy CMS a SP jest zatarta tak mocno jaki jest poglad osoby wypowiadajacej sie. Ja osobiscie bym powiedzial ze CMS jest to zaawansowana aplikacja do zarzadzania trescia. Z wieloma mozliwosciami oraz bez wiekszych ograniczen w strefie rozwoju. Natomiast SP jest to prawie homogeniczna aplikacja ktora ogranicza sie jedynie do wlasnych skryptow. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.10.2025 - 00:06 |