![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Mam pytanie do kolegow mniej lub wiecej doswiadczonych praca z PostgreSQL. Czy mozecie podac mi praktyczne roznice, ktore przekonaly was do korzystania z PostgreSQL'a w stosunku do MySQL-a. Dla mnie jak narazie glownie przkonywujaca jest obsluga PL/SQL oraz typy tablicowe ktorych brakowalo mi czasem w MySQL. Nie wiem rowniez jak sie sprawa ma z wydajnoscia - chociaz PostgreSQL wydaje mi sie bardziej profesionalnym narzedziem... mialem troche stycznosci z Oracle'm wiec moze to bedzie pomocne w dobrym zrozumieniu PostgreSQL'a, ale z checia bym sie dowiedzial jaka lekture polecicie zeby zglebiac ten temat. pozdrowka anas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK to po kolei:
@zalew Trochę przesądziłem z tym porównaniem samochodów ale chciałem uświadomić różnice na konkretnym przykładzie. Odnośnie podstaw baz danych masz 100% racje. Trzeba tez znać teorie. Z tymi forami zagranicznymi to masz tez 100% racje. Od razu widać nawet na tym forum, ze jeśli ktoś pyta się o złączenie tabel lub sortowanie to od razu widać ze jego wiedza no nie ukrywajmy jest 0. Jeśli chce cos wiedzieć o bazach danych to polecam zakup książki podstawy baz danych, instalacja Accessa (QBE) niech sobie poklika i zobaczy jak to wygląda. Naprawdę strata tylko jego czasu i osoby która mu odpowiada. @bela_666 Co do tego ze się baza "posypała". Bazy od tak się nie sypia, a każdy człowiek się myli nawet najlepsi specjaliści w tej dziedzinie się mylą. Nie należy zwalać akurat winy na bazę. Tak jak DavidPL napisał skąd wiesz ze wina leży po stronie bazy danych? Potrafisz to stwierdzić ze akurat tak było? Cytat tu nie chodzi o porównanie, tylko o to, że takie coś nie powinno mieć miejsca ten system dział w pewnym Urzędzie Gminy i zostali uziemieni, ponieważ posypała się baza A gdzie kopie? Co z mechanizmami przywracania danych? = null ? Cytat @zalew: coraz więcej firm/Urzędów się przesiada na np. MSSQLa Dla czego? Aplikacje są pisane pod Windowsa, a co najlepiej działa pod Windowsem to już każdy wie ze produkty tej samej firmy. Wiec nie dziwie się ze gminy przesiadają się na takie bazy, dla niektórych jest kłopotem "postawienie" serwera baz danych. Cytat co do sql injection to raczej tą opcje można wykluczyć bo te systemy obsługują Panie w Urzędach, które czasami "boją się" używać komputera i zastanów się teraz co One mogą wiedzieć o SQL injection No w tym przypadku SQL injection - hehe - wykluczone, ale każdy wie ze użytkownicy którzy się nie znają potrafią nieraz wywalić i to bardzo duże systemy, przez głupie wpisywanie danych lub klikanie gdzie popadnie. Ten post edytował SongoQ 29.10.2004, 20:41:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 03:05 |