![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Mam pytanie do kolegow mniej lub wiecej doswiadczonych praca z PostgreSQL. Czy mozecie podac mi praktyczne roznice, ktore przekonaly was do korzystania z PostgreSQL'a w stosunku do MySQL-a. Dla mnie jak narazie glownie przkonywujaca jest obsluga PL/SQL oraz typy tablicowe ktorych brakowalo mi czasem w MySQL. Nie wiem rowniez jak sie sprawa ma z wydajnoscia - chociaz PostgreSQL wydaje mi sie bardziej profesionalnym narzedziem... mialem troche stycznosci z Oracle'm wiec moze to bedzie pomocne w dobrym zrozumieniu PostgreSQL'a, ale z checia bym sie dowiedzial jaka lekture polecicie zeby zglebiac ten temat. pozdrowka anas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat "po prostu robic na warstwie aplikacji" - wiesz, mowa tu o bazie, a nie o tym ze moze ona sluzyc za tableki i wszytko robic poza nia.. na mysql nie rozdzielisz warstwy aplikacji i bazy danych i w tym wlasnie caly problem.. po to sa udf czy procedury skladowane zeby moc zaprojektowac poprawnie i elastycznie aplikacje rozdzielajac interfejs od bazy.. na braku funkcji badz procedur mysql sie dla mnie konczy.. Zgadzam się z tym całkowicie. Nie po to jest baza danych zeby obliczenia i tak w programie robic, to jest bezsens. Baza danych sluzy do zwracania gotowych danych a aplikacja sluzy do prezentacji tego wszystkiego, tak samo jak mechanizmy baz danych sa tak rozwiniete ze zwracac dane, ktere wymagaja tylko ewentyualnie drobnego sformatowania i w przypadku php pobrania i przekazania do np SMARTY. Jesli chodzi o administracje Postgresa oj cieniutko z tym u providerow. Powiem moze tak obrazliwie dla niektorych. Duzo jest osob ktore zaczynaja przygody z bazami danych i jak np odpala sobie takiego phpmyadmina to "sliczne" im sie to wydaje, gorzej juz bywa jesli zobacza pgAdmina - co to jest? po co mi to wszystko? Nie mowie juz o ORACLE'u. Moim zdaniem zeby sie wypowiedziec na ten temat trzeba poznac mozliwosci "prawdziwych" baz danych a nie twierdzic ze MySQL jest najlepszy, widzac tylko w szkole na zajeciach Accesa i robiac newsy w MySQL. Przytocze slowa pewnego dr "Kazda baza danych jest odpowiednia do odpowiednich zastosowan" i z tym sie zgadzam ale nie mozna wywyzszac MySQLa ponad Postgresa. Ten post edytował SongoQ 29.10.2004, 14:45:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 00:42 |