![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Mam pytanie do kolegow mniej lub wiecej doswiadczonych praca z PostgreSQL. Czy mozecie podac mi praktyczne roznice, ktore przekonaly was do korzystania z PostgreSQL'a w stosunku do MySQL-a. Dla mnie jak narazie glownie przkonywujaca jest obsluga PL/SQL oraz typy tablicowe ktorych brakowalo mi czasem w MySQL. Nie wiem rowniez jak sie sprawa ma z wydajnoscia - chociaz PostgreSQL wydaje mi sie bardziej profesionalnym narzedziem... mialem troche stycznosci z Oracle'm wiec moze to bedzie pomocne w dobrym zrozumieniu PostgreSQL'a, ale z checia bym sie dowiedzial jaka lekture polecicie zeby zglebiac ten temat. pozdrowka anas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(zalew @ 2004-10-29 11:56:11) Hej. Shylon Ray Hunter | July 1, 2002 - czy nie wydaje Ci sie ze 2 lata w dziedzinie informatyki (a tym samym baz danych to duzo)? - kiedys juz to przegladalem i np. Foreign key support - Mysql - NO - no mi sie wydaje ze jest jednak inaczej. Views - rzeczywiscie jeszcze ich nie ma - ale juz w wersji 5-atej mozna z nich korzystac - ale do czasu wypuszczenia stable nie jest to dobre rozwiazanie - pozatym glownym wykorzystaniem widokow wydaja mi sie wzgledy bezpieczenstwa, ktore mozna uzyskac rowniez za pomoca uprawnien Triggers - jesli chodzi o wyzwalacze to rzeczywsice rowniez ich nie ma - przykladem uzycia moze byc sprzatanie w przypadku usuniecia rodzica - ale jak wspomnialem w MySQL-u dzialaja juz w pelni klucze obce z mozliwoscia ustawienia takich parametrow jak ON DELETE czy ON UPDATE - i w naszym przypadku CASCADE. Tak czy siak wyzwalaczy brakuje. W moim przypadku idealne narzedzie do zrobienia QUOTY w MySQL-u, ktorej standardowo nie ma. Stored procedures - no rzeczywiscie nie ma jezyka PL/SQL i tego mi najbardziej brakuje - ale dla upatrych mozna zawsze napisac wlasne funkcje w c i zaimplementowac je do serwera MySQL, lub poprostu robic te rzeczy na warstwie aplikcacji Co do podzapytan: http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Subqueries.html Unie - od 4.0 juz sa A to co znalzlem drazac temat: http://dev.mysql.com/doc/mysql/en/Roadmap.html ... i teraz zadaje sobie pytanie czy warto sie przesiadac, czy tez nie. Pozatym jeden z przedmowcow wspomnial o tym ze MySQL jest platnym serwerem bazodanowym - ja myslalem ze serwer nie jest, a jedynie wsparcie? Czy rzeczywiscie z doswiadczenia waszego wynika(nie mowie o malych skryptach do newsow itp) ze przy projektowaniu zlozonych aplikacji PostgreSQL staje sie narzedziem lepszym? Co mnie najbardziej zaszokowalo to fakt iz wydajnosciowo jest gorszy od MySQL-a. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 13:39 |