Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Programowanie obiektowe..., czy to jest poprawnie
primo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

wszędzie człowiek napotyka się na to hasło: programowanie obiektowe, no i aby być w temacie, trzeba było coś w tym kierunku robić. W tym celu przeczytałem artykuł zamieszczony na łamach php.pl Wprawdzie dowiedziałem się tam podstaw, ale nie rozumiem wielu rzeczy. Dla mnie najlepszym narzędziem do nauki jest sam przykład programowania tradycyjnego i przerobienie go na obiektowe.
W poniżej zamieszczonym skrypcie (nie działającym zresztą) spróbowałem przerobić to, co mam już zrobione, na sposób obiektowy zgodnie ze wskazówkami z różnych książek.

1. <?php
  2. require_once('funkcje_bazy.php');
  3.  
  4. $lacz = lacz_bd();
  5. if (!$lacz)
  6. return 'Poł&plusmn;czenie z serwerem bazy danych niemożliwe - proszę spróbować póĽniej.';
  7.  
  8. class media
  9. {
  10.  
  11. var $tytul_pl;
  12.  
  13. function wyswietl_tytuly_filmow($tytul_pl)
  14. {
  15.  
  16. $sql = &#092;"SELECT * FROM filmy ORDER BY id\";
  17.  
  18.  
  19. while ( $row = mysql_fetch_row($r) )
  20. {
  21. $tytul_pl = $row[1];
  22.  
  23.  
  24.  
  25.  print &#092;"$this->tytul_pl.\";
  26.  
  27. }
  28.  
  29. }
  30.  
  31.  
  32. $obj1= new media();
  33. $obj1->wyswietl_tytuly_filmow($tytul_pl);
  34. ?>

proszę o wyjaśnienie następującego zagadnienia:

w momencie jak w metodzie wyswietl_tytuly_filmow pobiore dane z bazy danych to w OO należy je również potraktować pętlą czy też stosuje się do tego inne narzędzia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) i czy to w ogole ma sens (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) nie mogę zrozumieć tego co robi się z tymi danymi "po drodze" od utworzenia clasy do jej zastosowania (znaczy się wyświetlenia wyników).

a tak nawiasem mówiąc to zwróciło mi następujące błędy: unexpected T_VARIABLE, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}'

proszę o jakieś wskazówki niekoniecznie usunięcia błędów lecz o tym co po drodze powinno się robić z takimi danymi...

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
hawk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Baza danych? Relacyjna, jak najbardziej relacyjna. Widziałeś kiedyś obiektową bazę danych? Np O2. Kosmos. Używałeś kiedyś OQL? Nijak nie przypomina SQL.

Hybrydowe bazy są już nieco bardziej strawne. Np. taki Oracle z wszystkimi swoimi obiektami. Ale tak naprawdę nie za bardzo to jest obiektowe.

Obiektowymi bazami danych to ja bym sobie na razie nie zawracał głowy. A normalizacja bazy danych to element teorii relacyjnych baz danych. Bo obiektowych w ogóle nie trzeba będzie normalizować (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 19:14