![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Mam do rozwiązania pewien problem:
Dysponując czytnikiem kodów kreskowych napisać aplikację reagującą na aktywność czytnika i zapisującą kod i inne dane w bazie. Oczywiście jedynym zmartwieniem dla mnie jest przechwycenie z poziomu php (najlepiej w przeglądarce) sekwencjio znaków wypisanych z klawiatury (czytnik kresek jest wpięty równolegle z klawiaturą i generuje cyfry na stdin - tyle informacji a razie mam). Odczyt powinien się odbywac oczywiście bez ingerencji uzytkownika. Pytanie: Gdzie i co poczytać o tym? Dajcie mi lekturkę do obiadu, jeśli macie coś pod ręką. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisałem niegdyś moduł 'sprzedaży detalicznej' dla sklepu internetowego:
zadaniem tej aplikacji było rejestrowanie towarów sprzedanych w prawdziwym fizycznym sklepie i aktualizowanie stanu magazynu, czyli bazy towarów w MySQL (magazyn odzwierciedlał stan ilościowy towarów dla sklepu internetowego, lecz wspódzielony był przez prawdziwy sklep). system zarządzania sklepem generował z pomocą biblioteki gd kody kreskowe (jeśli sie nie mylę to w standardzie code39) dla każdego nowo wprowadzanego produktu - obsługa drukowała tak wygenerowany kod za pomocą właściwej drukarki - w ten sposób towar był identyfikowany i możliwe było łatwe prowadzenie jego ewidencji. Ale do sedna: wspomniany moduł działał tak: pracownik sklepu przed rozpoczęciem pracy otwierał internetowy panel obsługi i przechodził do sekcji sprzedaży detalicznej. Skrypt wyświetlał input na kod kreskowy i kilka opcji związanych z ilością jednorazowo sprzedawanego towaru. Pracownik przejeżdżał czytnikiem po kodzie kreskowym (dodam że to urządzenie dodaje po sekwencji cyfr kodu kreskowego enter), formularz był w tym momencie wysyłany i dokonywałą się aktualizacja bazy. może to nieco OT, ale jeśli widzisz tu jakies podobienstwo do twojego problemu to czerp śmiało, pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 03:53 |