![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 13.10.2004 Skąd: Świnoujście Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Żeby było jasno nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich postach na nurtujący mnie problem dlatego tworzę nowy wątek. Przeprowadźmy mały eksperyment ... Pierwszy katalog tworzymy z poziomu php i nadajemy mu wysokie prawa:
Drugi katalog (folderTC) tworzymy w Total Commanderze i nadajemy mu prawa 777. Jak by nie patrzeć oba katalogi mają takie same prawa. Następnie przy pomocy formularza i php uploadujemy do obu katalogów plik:
Czy użyjemy COPY czy MOVE_UPLOADED_FILE nie ma różnicy. I teraz ważna rzecz ... mianowicie wynik naszego eksperymentu: logujemy się na FTP przez Totala i wchodzimy tam gdzie tworzyliśmy katalogi: folderTC - możemy robić wszystko, zmiana uprawnień, usuwanie folderu, pliów itp ... folderPHP - nie możemy już nic zrobić, prócz zmiany nazwy katalogu. Dosłownie tracimy wszelkie uprawnienia, nie możemy zmienić praw katalogu, usunąć plików, NIC. Ciekawe jest to, że pomimo widzianych uprawnień w Totalu '777' w standardowym FTPie mamy uprawnienia: folderTC - drwxrwxrwx folderPHP - drwxrwxrwt Różnica w ostatniej literce ... Sądze, że coś pominąłem w mojej twórczości i mam nadzieję, że pomoc nadejdzie (szybko (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 19:53 |