![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym wywołać klasę z nie określoną ilością argumentów (po przecinku:P), ale nie znalazłem żadnej funkcji, która by to zrobiła. Zrobiłem więc coś takiego:
...ale to ^ mi się za bardzo nie podoba. Czy da się to jakoś krócej zrobić?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Z tego co wiem, nie ma możliwości sprawdzenia, ile parametrów wymaga lub przyjmuje jakaś metoda.
Jednak takie rozwiązanie mi również wydaje się błędne już z samego założenia. Nie lepiej jest ustalić wspólny interfejs dla danych klas (w końcu, jeśli chcesz z nich korzystać w ten sposób, to musi je coś łączyć...) i potem niezależnie od tego, instancją jakiej klasy będzie nasz obiekt, zawsze będziemy mogli sprawdzić, czy dziedziczy z wybranego przez nas interfejsu. Jeśli tak - będziemy dokładnie wiedzieć, jakie parametry i w jakiej kolejności należy mu dostarczyć. W manualu jest więcej przykładów na temat tworznia interfejsów (oczywiście mowa o php5) ale jeśli będziesz potrzebował jeszcze jakiś przykład - pisz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 00:20 |