![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiecie możnaby stworzyć coś w rodzaju Win API , tylko że pod php. Chodzi mi o zbiór funkcji napisanych przez amatorów czy profesionalistów które byłyby pomocne w budowaniu aplikacji w php. Potem taki zbiór możnaby wypuścić jako publikację złożoną. Macie jakieś propozycje? Taka publikacja powinna być rozdzielnoa na klasy, może na pliki? Może macie jakieś własne funkcje które byłyby pomocne? Czekam na propozycje.
Ten post edytował Neotion 11.10.2004, 16:32:12 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
STL dla php jest wręcz genialne, bo jest wbudowane, więc istnieje spora szansa, że ludzie będą tego używali, zamiast robić wszystko samemu. Teraz np. wszyscy autorzy różnej maści bibliotek zawierających iteratory (Eclipse, WACT) powinni napisać je od nowa. I to jest dobre bo mamy dzięki temu prostszy kod i mniej duplikacji.
Artykuł bardzo ciekawy - ja np. znałem i używałem tylko zwykłych iteratorowych interfejsów. A tu proszę, jest tego znacznie więcej. STL powinno koniecznie się rozwinąć. Raz że standardyzacja (sp?). Dwa że z powodu braku tych standardów możemy za chwilę mieć straszne konflikty nazw klas. Np. takie wyjątki. Zaczynają być wreszcie stosowane. Zamiast wymyślać własne nazwy klas, lepiej użyć powszechnie znanych: NullPointerException, ArrayOutOfBoundsException, IOException, ... Jak każdy autor biblioteki umieści w niej NullPointerException, to nic nie będzie ze sobą kompatybilne, ze względu na redefinicje klas. Krótko: jak się decyduje na wyjątki, to trzeba dostarczyć zestaw standardowych klas wyjątków, żeby ograniczyć inwencję programistów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 08:58 |