Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> CMS i akcja
Bora

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Po woli soebie pisze CMS'a i od dłuższego czasu nie wiem jak roxzwiązać akcje.
Budowa modułowa poznwala na łatwą administacje, przypisanie uprawnień w obrębie pewnej grupy i w jakiś sposób zebranie tego do kupy. Mój problem polega z akcją. czyli np chce odpalić moduł wiadomości a akcja ma być np przeglądaj kategorie. i teraz czy każdą akcje trzymać w innym pliku, w jaki sposób je wywoływac automatycznie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Pianandrill

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak, może i jest to odpowiedź na już cokolwiek stare pytanie, ale ja mam też kilka pytań do MVC.

Zakładam, że mam już jakoś tam poukładany ( w głowie) problem controlera, request'era i ... no widoków właśnie nie mam.

Jeżeli na podstawie linku jest wywoływany moduł i przypisana do niego akcja to jak rozwiązać problem widoku.
Jak wygląda tworzenie widoku dla określonej akcji gdy strona jest podzielona na 3 części (menu prawe, lewe i center - foot i head pomijam). Akcja decyduje o tym co będzie znajdowało się w centralnej części a co decyduje o prawej i lewej strone w której powiedzmy (lewa) są linki i (prawa) jakieś inne informacji. Zazwyczaj te boczne częsci są stałe, ale niektóre akcje mogą na nie wpływać.

Czy jest jakiś sposób na przechowywanie wzorca strony? Nie chce oczywiście pisać czegoś co ma określony layout (3 kolumny), zeby mozna ten układ zmienić i modułami i sterować jego wyglądem, ale też rozwiązanie, w którym każdemu modułowi czy akcji przypisuje układ strony jest "raczej nienajlepszy".

Ja po prostu nie rozumiem jak to działa. Czy to jest związane z action chains? jezeli tak to w jaki sposób się to wykorzystuje?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 03:10