![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie będe tutaj się rozpisywał o przyczynach dlaczego postanowiłem napisać taki topic, jest ich conajmniej kilka, a podstawową jest brak profesjonalizmu. Całkiem nie tak dawno (jakiś czas temu, za siedmoma górami (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) jeden z naszych klientów (hosting) postanowił stworzyć od nowa swój serwis. Wybrał firmę X (ponieważ pracowała dla baaardzo dużej firmy Y). Nas poprosił o "audyt" kodu programistycznego. To co zobaczyliśmy nas zaskoczyło, ale nie pozytywnie. Najbardziej nas zaskoczyło to jaka cena jest takiego rozwiązania!(oczywiście holernie wysoka). Powiem więcej, klient kupował mercedesa z wnętrzem trabanta! Jakoś to przetrawiliśmy, napisaliśmy do klienta pełny raport, przez pewien okres czasu trwała polemika między nami a firmą X i Y. Sprawa ucichła. Tydzień temu również jeden z moich klientów zwrócił się do nas z podobną prośbą. Badania były przerażające! Jakością było gorsze od poprzedniej podobnej sytuacji ! A wydawało się że gorzej być nie może! Ale tutaj pragnę wyraźnie zaznaczyć. Kochani czytelnicy forum twórcy tych rozwiązań UMYŚLNIE wychodzili z takiego założenia że to czego nie widzi ich zleceniodawca nie ma dla niego znaczenia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Liczyło się jedynie to że klient jest w stanie zapłacić taką a nie inną kwotę za tą usługę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) A wiedzę pozwalającą na tworzenie rozwiązań bezpiecznych , zoptymalizowanych, wydajnych, bezproblemowych przy rozwijaniu jestem prawie przekonany że mieli! Przyczyna sądze jednak że jest inna, lenistwo!!! Kiedyś znajoma powiedziała mi czym się różnimy do takich krajów jak szwajcaria, niemcy czy japonia, tam jak są 4 etapy tworzenia czegoś aby zapewnić standard to się ich trzyma!! U nas w polsce jeszcze wiele firm tworzy na zasadzie "czego nie widzi klient to go nie interesuje" co nie powinno oznaczać że to czego nie widzi klient nie powinno być wysokiej jakości!!! albo przynajmniej odpowiadające cenie! A gdy ja widzę w aplikacji m.in. przemieszanie kodu html z php, która poszła na fakturce z kilkoma zerami to mi się nóż w kieszeni otwiera (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/angrysmiley.gif) To chyba tyle. Reasumując APELUJ do grona młodych twórców php, dążcie do wysokiej jakości, do standardów, nie bójcie się mówić klientom że mają chłam sprzedany choćby przez "giganta", nie ukrywajcie tego co jest nie widoczne dla klienta! Sam nie jestem programista, coś tam skodować umiem(nie tylko w php) ale za programistę się nie uznaję, moja wiedza wystarcza mi do sprzedaży i projektowania rozwiązań, ale od swoich współpracowników wymagam aby jakość którą oferujemy była wysoka i do was kieruję ten apel zadbajmy o tą jakość bo inaczej za pare lat na wejściu do firmy będą się nas pytać "A Państwo nas nie wyruchacie?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) " pzdr patS |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Patrycjusz: Jesli chodzi o firmy, ktore biora duza kase, za marna prace to tutaj w 100% sie zgadzam - Mieszkam w Gorzowie Wlkp. i jak to w Polsce bywa dzięki układom serwis miejski (nie ten który jest teraz, a poprzedni) został zrobiony przez firmę wnuka, kolegi prezydenta miasta - suma jaka do mnie dotarła za jego wykonanie niemal powaliła mnie na kolana, bo sięgała prawie 100 000 zł - na szczęście intrwencja co niektórych osób zaowocowała, że gość zgarnął połowę jako zaliczkę, a strony nie ukończył - nie będę opisywał jak to wyglądało - ale Word był głównym narzędziem przy projekcie. Później pałeczkę przejęła inna firma w której trochę pracowałem i serwsi został wykonany za 10 000 zł, a może trochę więcej - jakościowo jak na swoje lata przebijał poprzedni projekt 100-krotnie. To jest kolejny dowód, że tam gdzie wchodzą w gre większe pieniądze nie liczy się profesionalizm i jakość, a znajomości. Szczególnie trzeba tutaj zwrócić uwagę na twory Państwowe. Scanner: Masz rację, że stosowanie metod programowanie które proponujesz jest dużo lepsze - ale ma to swoje dobre i złe strony. Masz też rację, że rynek jest zalewany przez domorosłych kiepskich programistów(czy nawet webdesignerów), tylko nie my powinniśmy stwierdzać czy to jest dobre, a rynek. Jak wspomnieli przedmówcy - często przychodzą do nich ludzie, którzy już raz zapłacili małą kasę i dostali produkt do dupy, dlatego wychowanie społeczeństwa(przedsiębiorców), że jakość jest dużo ważniejsza niż zaoszczędzenie 1000 zł przyjdzie z czasem. Ludzie w Polsce nie mają świadomości co tak naprawdę kupują i tutaj jest nasza rola, żeby ich uświadamiać. A to czy wybierzesz do czegoś Jave, php, PERL-a, czy może c++ czy inne narzędzia, nie ma znaczenia - bo narzędzia wybiera się w zależności od potrzeb - są projekty do których bym nawet nie pomyślał używać php, ale jest też wiele takich, w których znajduje zastowanie(oczywiście przy zachowaniu profesionalizmu i jakości). Dodam tylko, że każdy ma rację i jej zarazem nie ma - dla nas, ludzi z branży cieżko przełknąć fakt iż ktoś psuje rynek - dla firmy która chce kupić produkt, bądź zlecić zaprojektowanie to plus, bo jest konkurencja i wybór, dlatego po raz kolejny wspomnę - róbmy swoje dobrze i profesionalnie, a to potrzeby rynku stwierdzą czy robimy to dobrze czy nie - proponujmy dobrą jakość za odpowiednią ceną, a napewno znajdą się na to Klienci - a jak ktoś chce mieć stronę za 500 zł to niech ją ma i żyje nieświadomy, że zamiast promować niszczy własny wizerunek. pozdrawiam anas Ten post edytował anas 11.10.2004, 10:17:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 16:42 |