![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie będe tutaj się rozpisywał o przyczynach dlaczego postanowiłem napisać taki topic, jest ich conajmniej kilka, a podstawową jest brak profesjonalizmu. Całkiem nie tak dawno (jakiś czas temu, za siedmoma górami (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ) jeden z naszych klientów (hosting) postanowił stworzyć od nowa swój serwis. Wybrał firmę X (ponieważ pracowała dla baaardzo dużej firmy Y). Nas poprosił o "audyt" kodu programistycznego. To co zobaczyliśmy nas zaskoczyło, ale nie pozytywnie. Najbardziej nas zaskoczyło to jaka cena jest takiego rozwiązania!(oczywiście holernie wysoka). Powiem więcej, klient kupował mercedesa z wnętrzem trabanta! Jakoś to przetrawiliśmy, napisaliśmy do klienta pełny raport, przez pewien okres czasu trwała polemika między nami a firmą X i Y. Sprawa ucichła. Tydzień temu również jeden z moich klientów zwrócił się do nas z podobną prośbą. Badania były przerażające! Jakością było gorsze od poprzedniej podobnej sytuacji ! A wydawało się że gorzej być nie może! Ale tutaj pragnę wyraźnie zaznaczyć. Kochani czytelnicy forum twórcy tych rozwiązań UMYŚLNIE wychodzili z takiego założenia że to czego nie widzi ich zleceniodawca nie ma dla niego znaczenia (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Liczyło się jedynie to że klient jest w stanie zapłacić taką a nie inną kwotę za tą usługę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) A wiedzę pozwalającą na tworzenie rozwiązań bezpiecznych , zoptymalizowanych, wydajnych, bezproblemowych przy rozwijaniu jestem prawie przekonany że mieli! Przyczyna sądze jednak że jest inna, lenistwo!!! Kiedyś znajoma powiedziała mi czym się różnimy do takich krajów jak szwajcaria, niemcy czy japonia, tam jak są 4 etapy tworzenia czegoś aby zapewnić standard to się ich trzyma!! U nas w polsce jeszcze wiele firm tworzy na zasadzie "czego nie widzi klient to go nie interesuje" co nie powinno oznaczać że to czego nie widzi klient nie powinno być wysokiej jakości!!! albo przynajmniej odpowiadające cenie! A gdy ja widzę w aplikacji m.in. przemieszanie kodu html z php, która poszła na fakturce z kilkoma zerami to mi się nóż w kieszeni otwiera (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/angrysmiley.gif) To chyba tyle. Reasumując APELUJ do grona młodych twórców php, dążcie do wysokiej jakości, do standardów, nie bójcie się mówić klientom że mają chłam sprzedany choćby przez "giganta", nie ukrywajcie tego co jest nie widoczne dla klienta! Sam nie jestem programista, coś tam skodować umiem(nie tylko w php) ale za programistę się nie uznaję, moja wiedza wystarcza mi do sprzedaży i projektowania rozwiązań, ale od swoich współpracowników wymagam aby jakość którą oferujemy była wysoka i do was kieruję ten apel zadbajmy o tą jakość bo inaczej za pare lat na wejściu do firmy będą się nas pytać "A Państwo nas nie wyruchacie?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) " pzdr patS |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(spenalzo @ 2004-10-10 14:53:50) Ano... przekonałęm sie, że php jest językiem do d... - z prostego powodu: php jest tak banalnie proste, że byle kto z tego forum (nie obrażajac nikogo), który ma problemy na poziomie forum php Początkujący jest w stanie wykonać taki serwis jak ja, ale jeszcze taniej... Działa wszystko? Działa... Klienta przeważnie nie interesuje, czy znam sie na php i SQL, czy wrzuce wszystko w jeden plik a baze danych zrobie na plikach w jednym katalogu... Oczywiście wraz ze wzrostem umiejetności rośnie apetyt na pieniądze - ale zapomnij, że dostaniesz więcej (bez super zdolności przekonywania), jeżeli klient może wziąść pierwszego lepszego php'owca i mu zrobi to samo za 10x razy mniej... Co z tego , że kod sie rozsypie przy pierwszej lepszej okazji - dla wiekszości nadal liczy sie cena. @spenalzo jak minie cie ten okres, to zrozumiesz ze na pewnym etapie juz masz do czynienia z klientami, ktorzy nie zaryzykuja wziecia gowniarza.. odpowiadam na wiele zapytan ofertowych, i spotykam sie z sytuacjami, ze robie wstepny opis systemu, daje wycene powiedzmy 3000-3500, i dostaje odpowiedz, ze ten ktos chcial przeznaczyc na to max 500pln.. odpowiadam, ze niestety to niemozliwe i ze polecamy sie na przyszlosc i tyle.. czemu? a dlatego, ze klient, ktory probuje zrobic biznes internetowy np. klon innego portalu, a chce zamowic to za grosze i mysli, ze beginnerska robota mu to zapewni po prostu nie osiagnie tego sukcesu, co wiecej: wymagluje z ciebie tyle roboty, co jakbys pracowal za 5k (odwiecznie to powtarzam tym co chca robic za male pieniadze) to ze cos sie bierze taniej jest normalnie... majac do wyboru miedzy 2 samochodami po 19k i po 22k, mozna wziac tanszy, ale gdy nagle obok stoi taki sam za 5k tzn ze cos jest nie tak, kradziony albo z drzewa zdjety.. jesli ktos mysli, ze w programowaniu jest inaczej - coz, nie jest - taka sama jest roznica miedzy programistami za 400 i za 4000.. ten drugi wie co robi, dlatego umie to wycenic (nie ma to nic wspolnego z naciaganiem), ten pierwszy nie dosc ze nie wie za bardzo co ile pracy kosztuje, to jeszcze nie umie tego wykonac tak jak sie powinno.. po prostu na wyceny pseudo-programistow trzeba zrobic opcje /ignore/ i zajac sie soba i swoja praca... lepiej jeden klient za 2-4k niz 20 po 400pln (mimo ze matematyka wskazywalaby, ze to drugie jest oplacalne).. za grosze nie mozna ani zrobic czegos jakosciowego, ani dostac czegos jakosciowego.. trzeba wyceniac system na tyle ile jest on wart, i nie ma tu znaczenia ze sa 15latkowie co 'pisza skrypty'.. twoj system to twoj system, twoja wycena to TWOJA WYCENA, a nie nastolatka co udaje ze jest programista.. nie zwalaj na otoczenie bo to dziecinne, spraw by to otoczenie ciebie nie dotyczylo. okolo polowy moich klientow to ludzie, ktorzy maja juz serwisy wykonane wlasnie w 'tani' sposob i prosza o zrobienie tego dobrze i wydajnie... czy naprawde trzeba uczyc sie na wlasnych bledach i wydawac pieniadze 2 razy? chyba nie. polecam czas przeznaczony na wspolprace z amatorami poswiecic na wykonanie biznesplanu i okreslenie swoich wymagan i udanie sie do profesjonalistow.. badz udanie sie do nich po pomoc w sporzadzeniu specyfikacji zapotrzebowania dla przyszlego serwisu, przeciez od tego tez sa firmy tworzace systemy, moga doradzic co naprawde jest potrzebne (osobiscie nieraz odradzalismy klientom zakup niektorych gadzetow, tlumaczac czemu nie sa tu konieczne i nie zwroca sie).. tylko wspolpraca z zawodowcami moze zagwarantowac sukces.. pozdrawiam Ten post edytował zalew 10.10.2004, 19:13:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 16:42 |