![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam takie pytanko
trudno nawet mi je sformułować, ale postaram się czy można wyświetlić tekst między jakimiś znacznikami, które te znaczniki są również w innych znacznikach również posiadających tekst może to zobrazuje Kod <dokument>
<zawartosc> to jest dokument <numer>5</numer> i bardzo się z tego cieszę </zawartosc> </dokument> chodzi mi o to, że po prostu dla <numer> chciałbym przypisać styl w pewien sposób udało się ale wynik czyli w tym przypadku '5' wstawia mi na koniec tekstu czyli Kod to jest dokument i bardzo się z tego cieszę 5
chciałbym również nieskończenie używać znacznika <numer> w <zawartosc>. jest to mozliwe? oraz kolejny problem Kod <link zrodlo="www.photoshop.pl">Strona o Photoshopie</link>
wiem jak zrobic samo Kod <link>www.photoshop.pl</link> ale uparłem się, że oprócz adresu linka, można też wpisać jego nazwę
szukałem już troszke w powyższych tematach i próbowałem coś z for-each ale nie działa. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, pokaze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
chodzi o to, że mam powiedzmy: Kod <tresc>
Jestem sobie teraz na forum <b>php.pl</b> i jest <i>calkiem</i> <u>fajnie</u> </tresc> tu zawsze mialem problem bo nie chcialo mi pogrubiac, podkreslac, wstawaic obrazkow. trzeba to zrobic tak: Kod <xsl:for-each select="tresc">
<xsl:apply-templates/> </xsl:for-each> <xsl:template match="*|@*"> <xsl:copy> <xsl:apply-templates select="text()|@*"/> </xsl:copy> </xsl:template> natomiast jsli chcesz uzyc swoich znacznikow np: Kod <tresc>
Jestem sobie teraz na <gdzie>forum</gdzie> php.pl i jest <jakjest>bardzo fajnie</jakjest>. </tresc> to trzeba zrobic tak: Kod <xsl:for-each select="tresc">
<xsl:apply-templates/> </xsl:for-each> <xsl:template match="gdzie"> <span class="opis"><xsl:element name="gdzie"> <xsl:for-each select="."> <xsl:apply-templates/> </xsl:for-each> </xsl:element></span> </xsl:template> <xsl:template match="jakjest"> <xsl:element name="jakjest"> <xsl:for-each select="."> <xsl:apply-templates/> </xsl:for-each> </xsl:element> </xsl:template> </xsl:for-each> gdzie np. Kod <span class="opis">
to zdefiniowany styl takim sposobem nareszcie można robic stronki w xmlu majac szablony (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 00:00 |