|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2003 Skąd: 51° 25' 0N | 22° 26' 60E | 169 mnpm Ostrzeżenie: (0%)
|
Czolem,
Mam taki problem - otoz rozchodzi sie o mozliwosc wczytania tresci pliku MS Word do bazy danych. Jak mialoby to dzialac: 1. uzytkownik wybiera plik przyklad.doc, zatwierdza 2. skrypt pobiera plik z lokalnego dysku, nastepnie kopiuje na serwer, oraz "czyta" jego tresc i umieszcza ja w bazie. Po co to zamieszanie - szukanie slowa w tresci plikow lezacych w n-katalogow moze byc czasochlonne, szukanie w bazie zajmie chwile, dostane w odpowiedzi konkretna nazwe konkretnego pliku na podstawie skopiowanej tresci. Czy spotkaliscie sie moze z jakims rozwiazaniem takiego problemu? Bede wdzieczny za informacje, pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
mysle ze sam pomysl rozwiazania problemu przeszukiwania jest dosc klopotliwy, bo:
- baza danych musiala by miec caly czas aktualna liste plikow i ich zawartosci. (uzytkownicy musieliby wszystkie pliki albo wrzucac "przez" baze danych na dysk, albo skrypty musialy by dosc czesto odswiezac drzewo plikow) - w taki sposob, baze zapychamy dokladna kopia danych, ktore juz w jedno miejsce sa wgrane - tracimy przynamniej 1.5 razy wiecej miejsca niz ten plik worda moglby zajmowac na dysku, bez tego skryptu. tak wiec, wg mnie, potrzeba budowania takiego rozwiazania, musiala by przekroczyc koszty ktore sa z tym zwiazane (co najmniej te dwa co podalem) ------------------------ a co do rozwiazania, to zaczal bym od poszukania jakiegos konwertera doc2txt [jak pogoglujesz wpisujac doc2txt to wyskoczy kilka], moze byc oparty o skrypt uruchamiany przez serwer www, a takze byc programem zewnetrzym, dzialajacym pod linuxem lub dosem. oba typy konwertera da sie wywolac z php, przekazac zrodlo i przeczytac wynik. potem wynik w txt spokojnie mozna wrzucac do bazy i przeszukiwac. |
|
|
|
djcinek "Czytanie" treści MS Worda 23.09.2004, 00:28:31
jol.us_ Mialem podobny problem, niestety nie ma mozliwosci... 7.10.2004, 11:00:48
revyag Jest wersja beta, która obsługuje więcej przegląda... 7.10.2004, 11:08:47
orson witam ...
a szukales w manualu
http://www.php.ne... 7.10.2004, 20:23:15
orson witam ...
w niektorych rozwiazaniach analizowania... 8.10.2004, 22:26:38 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 1.01.2026 - 17:22 |