![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przeszukalam juz kilka for i grup dyskusyjnych, ale nie znalazlam odpowiedzi na pytanie. Znalazlam jedynie link do platnego serwisu i platnej porady Web.Reporter.
Dokładnie chodzi mi o to co jest w tej poradzie, czyli 1. jak ma wyglądać plik, z którego będziemy w częściach pobierać informacje na kolejne podstrony. 2. w jaki sposób umieszczać linki do konkretnego fragmentu tekstu pobieranego z tego pliku? Nie mam dostępu do myslq, więc większość porad, do których dotarłam dla mnie są bezużyteczne. Byłabym wdzięczna za każdą odpowiedź i poradę. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cześć!
md5() to funkcja szyfrująca, czyli zamieniająca 'jakis tekst' na bezsensowny ciąg znaków, jej użycie miałoby na celu tylko to, zeby w linku zamiast costam?txt_id=tekst_o_kotach, user zobaczyl w pasku adresu costam?txt_id=dWQdfFe432rewrWE342Rwfdwe. To tak dla bezpieczenstwa. Bo po co ujawniac swoje nazwy?. Tu masz więcej o funkcji md5(): http://pl.php.net/manual/pl/function.md5.php Zaużmy, ze w pliku masz 10 wypracowań, wtedy musisz każde wypracowanie 'okalać' unikalnym stringiem. Równie dobrze może to byc zwykły napis "Wypracowanie pierwsze", ale bezpieczniej jest tam wstawic jakis absurdalny ciąg znaków, bo wtedy masz pewnośc, ze wystąpi on tylko jako delimiter. A ten absurdalny ciąg znaków możesz uzyskać w następujący sposób: Zrób sobie plik delimiter.php a w nim wpisz: <? echo "Delimiter dla pierwszego tekstu : ".md5("1")."<BR>"; echo "Delimiter dla drugiego tekstu : ".md5("2")."<BR>"; echo "Delimiter dla siódmego tekstu: ".md5("7")."<BR>"; ?> zobaczysz , co uzyskasz. Następnie pooddzielaj otrzymanymi delimiterami teksty w plikach. A w skrypcie zrób tak: Kod <?php $rozsz=".html"; if(file_exists("katalog/$pokaz$rozsz")) { //include("katalog/$pokaz$rozsz"); //zamiast calego pliku potrzebujesz tylko wybrany tekst z tego pliku, a konkretnie tekst, który jest //zawarty miedzy wybranymi delimiterami. $delimiter=$_GET['txt_id']; $lines=file("katalog/$pokaz$rozsz"); $open=0; foreach($lines AS $key => $value){ if(strstr($value, $delimiter)){ if($open == 0){ $open=1; }else{ $open =0; } } if($open == 1){ echo $value; } } } else { include("katalog/index$rozsz"); } ?> Kod moze nie byc poprawny, bo go nie sprawdzałem. A $_GET['txt_id'] to zmienna występująca w linku, czyli w pliku z którego się odwołujesz do tekstu musisz miec link: HREF=cotam?txt_id=jakiś_unikalny_identyfikator |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 20:19 |