Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> porcjowanie z pliku nie z mysql
ga-cek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Przeszukalam juz kilka for i grup dyskusyjnych, ale nie znalazlam odpowiedzi na pytanie. Znalazlam jedynie link do platnego serwisu i platnej porady Web.Reporter.
Dokładnie chodzi mi o to co jest w tej poradzie, czyli
1. jak ma wyglądać plik, z którego będziemy w częściach pobierać informacje na kolejne podstrony.
2. w jaki sposób umieszczać linki do konkretnego fragmentu tekstu pobieranego z tego pliku?
Nie mam dostępu do myslq, więc większość porad, do których dotarłam dla mnie są bezużyteczne.
Byłabym wdzięczna za każdą odpowiedź i poradę.
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
misterLu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mało precyzyjnie sformułowałaś problem, więc przyjmuje założenie, ze chodzi ci o plik postaci:
tekst 1
tekst 2
...
tekst n
---
W takim przypadku porozdzielałbym tekst unikalnymi 'delimiterami', czyli np:
tekst pierwszy poprzedziłbym i zamknął wynikiem polecenia md5('tekst1'), tak samo uczyniłbym z każdym pozostałym tekstem. Zastosowanie funkcji md5() z unikalnymi wartościami srgumentu gwarantuje otrzymanie unikalnych stringów.
Wtedy link np do tekstu trzeciego wyglądałby następująco:
a href=jakis_plki?txt_id=<?echo md5('tekst3')?>, a w jakimś_pliku skrypt sprawdzałby , czy jest podana zmienna $_GET['txt_id'] i jeżeli byłaby podana ta zmienna, to czytałby dokument linijka po linijce, a wszystko, co byłoby zawarte pomiędzy liniami zawierającymi delimieter dla danego tekstu.

To rozwiązanei ma jedną wadę: musiałabyś porównywać każdą linijkę tekstu, a funkcje to realizujące należą do wolnych. Po drugie aby dostać się do tekstu ostatniego trzebaby przeczytać cały plik.
Innym rozwiązaniem , bez tych wad, jest założenie katalogu z osobnymi plikami na każdy tekst. Osobiście polecam to drugie rozwiązanie. Nazwom plików można tak samo zapewnic unikalność, jak delimiterom w 1 plkiu.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 16:05