![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam zamiar napisać własne forum:
1.Od czego zacząć?jakie bazy danych utworzyć i ile? 2.Korzystać z $_GET czy sesji? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat(KRCreater @ 2004-10-04 20:39:04) tylko cholera tak jak ktoś powiedział w tym topicu, że tabela new_post będzie zawierała iloczyn topiców i userów ;/ a to będzie dużo zajmowało...szkoda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) Jeszcze mam jeden pomysł , aby nowe posty to były tylko ostatnie 20 ich...bo po co ma być zaśmiecana baza wszystkimi. A oczywiście 20 z każdego działu A kto mówi o iloczynie "user * nowe_posty" ? Czy trzeba dac gotowca, żeby wyjaśnić prosty algorytm?
Jednym słowem: 1. Czytamy cookie usera 2. Modyfikujemy tablice dodajac i czyszcząc odpowiednie wartości 3. Wyświetlamy stronę dodatkowo modyfikując tabelę 4. Zapisujemy cookie 5. TheEnd Ja widac na załączonym obrazku, każdy user ma właśna tablicę. Aby zapewnic "pezenościopść usera, możemy jego $_COOKIE['Unreaded'] serializować w bazie w tabeli zaraz przy jego profilu i jesli nie ma ciastka, to patrzeć, czy taka serializacja jest. Jeśłi nie ma ani tego, ani tego, to mamy po porostu nowego usera. Jeśli okaże się, że ilość danych w ciastku przekroczy magioczne 4 kilobajty, $Unreaded zapisujemy tylko w bazie. Jeszcze jakieś pytania? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 07:13 |