![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Tak sobie siedzę i myślę i wpadłem na taki temat.
Napisałem aplikację MyApp (nazwa zmyślona) - oczywiście php/SQL. Udostępniam jej demo na sieci i oferuję jej sprzedaż za cenę X zł. I teraz szukam sposobu, w jaki można by zabezpieczyć MyApp przed rozpowszechnianiem pakietu poza moja kontrolą. Poza stosowaniem np. MMCache lub ZendEncodera (itp) nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy. Powyższe rozwiażania niestey nie wchodzą w grę - jeśli MyApp sprzedam komuś, kto ją będzie chciał postawic np. na Lycosie, to wszystko zdechnie. Oczywisćie ufam userom i jełśi za coś zapłacili XX zł, to prawdopodobnie nie będą tym handlować dalej, ale.. temat do przemyśleń jest. Macie jakieś pomysły? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
@hawk - właśnie o to chodzi.
To powinno być banalnie proste - ja w końcu też przerabiałem tę tematykę na 3 roku. Problem tylko w tym, że niewiem jak zaimplementować to w php. Fakt faktem, że nie starałem się jeszcze za bardzo i nie przewertowałem dokładnie manuala, ale dotychczas nie trafiłem na bibliotekę służącą do obsługi szyfrowania przy pomocy 2 kluczy. Niewątpliwie powinna być - chyba jednak musza dokładniej poszukać. Zastanawiałem się jednak, czy jest jakiś w "miarę prosty" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) algorytm który pozwoli na zaimplementowanie tego własnoręcznie. Bo w sumie problem sprowadza się do twojego przykładu 2, czyli wykorzystanie dla danego klucza skryptu sprawdzającego + odpowiedni dla danego klucza parametr. Poszukiwania takie mają sens, z uwagi na to, że w przypadku poważnych systemów masz możliwość wymagać, by na serwerze były zainstalowane odpowiednie biblioteki (w przypadku rozwiazań opensourcowych) nie wspominając już o Zend'zie który jest instalowany prawie wszędzie (tu jednak inwestycja jest już nieco "większa") |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 14:36 |