![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: lOlsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się składa, że zdaje w przyszłym roku nową mature z informatyki. Języki dostępne to Turbo Pascal, C++, VB .net i Pascal w Delphi.
Napisałem do CKE (Centralnej Komisji Edukacyjnej - ludzi odpowiedzialnych za tą impreze zwaną maturą), że chce php! I taka jest wola ludu. Uzyskałem odpowiedź od niejakiego pana Jana Chyżego, że php jest tylko do tworzenia dynamicznych stron WWW i DLATEGO nie może być zaliczone do języków dostępnych na egzaminie. Tocze zażartą dyskusję i staram się przekonać ludzi, że możnaby coś zmienić bo to, że nauczyciele nie wiedzą co to php i niczego nie uczą na 'infie' nie musi wpływać na egzamin maturalny, który sprawdza ogólną wiedze a nie programową (jest w ogóle program nauczania informatyki? ja nawet podręcznika nie widziałem a jestem na rozszerzonej informatyce). Adres email tego pana odpowiedzialnego za mature z Informatyki to cke.internet (at) cke.edu.pl , nie namawiam do żadnej agresji, tym się nic nie zdziała. Tylko może jeżeli więcej miłośników php i miłośników innych żywych języków by coś powiedziało to za pare lat ulżymy ambitnym programistom z liceum. Dzięki! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stymże właśnie Javy nie ma (a ja wolałbym Javę niż php na maturze, którą zdaje za 1,5 roku)
Dołączam się do listy postulujących wprowadzenie php na maturę osobiście. (póki co nie w ramach php.pl, ale przedstawię pomysł zarządowi) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 11:14 |