Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> klasy i dziedziczenie
yeti

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam kłopot myślowy co do zagospodarowywania zasobów podczas tworzenia obiektów.

Wprowadzenie:
mamy serwis, w którym wykorzystywane są:
- 3 klasy podstawowe (połączenie z DB, obsługa zapytań, klasa serwisowa). Klasy te dzidziczą od siebie w podanej kolejności
- 1 klasa do obsługi prezentacji
- 2 klasy specjalizowane (obsługjące konkretne działy serwisu, np. newsy i forum)

Pytanie:
Czy sensowne jest rozwiązanie, w którym robimy dwie ścieżki dziedziczenia: od klasy News poprzez Prezentację i klasy podstawowe i od klasy Forum poprzez Prezentację i klasy podstawowe? Klasy News i Forum używane są rownocześnie tylko 2 razy, ale spowoduje to niepotrzebne dwukrotne wywołanie klasy Prezentacji i klas podstawowych.

Czy może jest sensowniejsze rozwiązanie?
Dodam, że funkcjonalność klas News i Forum zasadza się na użyciu metod z klas podstawowych.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
SHiP

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja może napisze jak ja to robie...

mam klase main która jest extends functions
klase functions oraz inne np user, admin, profil, stats,search itd które są extends do function.
jak mam jakąś funkcje dla wszystkich to wrzucam ją do klasy functions jeśli nie to do odpowiedniego pliku.
Później sprawdzam która klasa jest potrzebna i includuje jej pliki oraz tworze obiekt...

Nie wiem jak bym tak pare razy nie dziedziczył...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 12:28