![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Konin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mmam takie cos:
I teraz tak, w tabeli mam klucz na ta kolumne uniemozliwiajacy wpisanie powtornie tej samej wartosci. Mam tam tez juz jeden rekord z wartoscia '1'. A wiec wykonanie tego zapytania zwroci blad. I rzeczywiscie zwraca, problem jedynie w tym ze get_last_message mi go nie zwraca :-( Moje pytanie: czy ktos juz przerabial transakcje w php + mssql? Jakie jest na to rozwiazanie? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podstawowa zasada: baza to baza, interfejs to interfejs. wszystkie zadania, ktore naleza do bazy danych powinno sie wykonywac za jej pomoca w miare mozliwosci, ana mozliwosci m$ nie ma co narzekac..
akurat szczerze nie wiem co ty chcesz zrobic poza tym, ze sprawdzic czy insert sie udal.. ale uzaleznianie operacji bazy od ifa w interfejsie - wg mnie od dupy strony napisze jak ja bym to zrobil przykladowo, jesli dobrze cie rozumiem
(skladnia moze byc do poprawienia w ktoryms miejscu, bo ostatnio w pgsqlu siedze glownie) wywolujesz ta funkcje i albo ci wstawi do bazy albo zwroci false.. potem
wiesz, masz tyle mozliwosci po stronie bazy zeby kontorlowac wpisanie rekordu, zalozyc trigger tkory to sprawdzi i zincrementuje id albo odrzuci transakcje, zdefiniowana funkcje, ktora wszystko sprawdzi; ze nie rozumiem totalnie po co skladac ifami query po stronie php.. troche jak poczakujace mysqlowanie (imo, bez urazy).. Ten post edytował zalew 21.09.2004, 00:12:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 03:21 |