![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeinstalowałem środowisko localhost na nowsze PHP 8.2 (w XAMPP wygodniej iż tworzyć dla każdego projekciku Dockery), tyle że nie sposób uruchomić instalacji Laravel.
Instalacja Laravel była bezproblemowa, po przeinstalowaniu na nowsze nie działa? Wyświetla błąd: In CurlDownloader.php line 371: curl error 60 while downloading https://repo.packagist.org/packages.json: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate Na starym certyfikacie leciało, po przeinstalowaniu zasadzka (najnowsze Laravel ma jakieś dodatkowe zabezpieczenia, o co chodzi). Kto ma pomysł, wie co z tym certyfikatem i instalacją na localhost? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co do generowania obrazów pod każdy projekt - serio aż tak się różnią te projekty, że do każdego masz inne obrazy? Docker pozwala na współdzielenie obrazów niezależnie od projektu przecież. Czyli załóżmy, że projekt X ma ngnix 1.27 i PHP 8.4, a projekt Y ma tylko niższą wersję PHP (8.2 załóżmy), to możesz zrobić tak, żeby nie pobierać obrazu ngnixa ponownie a skorzystać z tego samego. Wystarczy, że będę mieć środowisko w PHP 8, 7 i 5, bez przesady nie muszę się aż tak rozdrabiać jak piszesz na 8.1, 8.2, 8.3 itp. Nie mam tylu lat stażu z Dockerem co viking, poza tym hasła ngnix to tak kumam, że chodzi o serwer. No, tak serwer może być wspólny dla wielu aplikacji. Generalnie już doszedłem Dockera na wielu środowiskach, a dla wielu aplikacji to zobaczę innym razem, bo teraz czas mnie goni. Docker chodzi na PHP 8 i 7 - jest Git. PHP 5 to może kiedyś (jak mnie najdzie na powrót do przeszłości). Po instalacji projektu w Symfony (wersja PHP 7) jest jednak problem, o którym mowa - zamula (na domiar co któraś podstrona sypie błędem w zapytaniu, co nigdy nie miało miejsca lokalnie i zdalnie). Strona nie jest leciutka, ale w alternatywnym XAMPP strona główna otwierała się licząc do 1, 2, 3, trzy i pół. Teraz liczę do 1, 2, 3, 4, 5, pięć i poł, no nie 6, 7, 8, 9, 10... 18. No i jest tak sobie git - załadowana. Z ciekawości wchodzę na stronę napisaną w autorskim frameworku, nie zacząłem liczyć raz i załadowana. I nie powiem, ale rogal się ucieszył, nawet fajnie, że takie coś napisałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale wystarczy Symfony i zamula jak cholera. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 14:58 |