![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uruchamiam aplikacje (autorski framework testowany na localhost) pierwszy raz w domenie i pojawia się błąd: Warning: require(): open_basedir restriction in effect!
Aplikacja jest w katalogu głównym /, natomiast domena jest skierowana na folder /public/ - na serwerze jest domyślnie włączona separacja stron stąd ten błąd, można wyłączyć i jest Ok. Nie bez powodu domyślnie jest jednak włączona, a ze względu na bezpieczeństwo rozprzestrzenienia wirusa, to chyba taka przypadłość po Covid. Pytanie, czy uruchamiając framework Symfony, który ma podobną strukturę katalogów, itp. też trzeba wyłączyć open_basedir, czy jakoś można to obejść? Logicznie trzeba wyłączyć, aby uruchomić Symfony. Wolę jednak dopytać jak to jest z tym open_basedir? Ten post edytował Malinaa 28.08.2024, 22:54:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teoretycznie wyłączenie jest tylko dla domeny (strony), ale dziura powstaje i Matrix może się przebić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Nie w tym kłopot, a dobrze byłoby poprawić kod tak, aby działał bez wyłączania open_basedir. Struktura katalogów jest taka (w katalogu głównym domeny): / application public (public folders) src ... Całość jest tutaj: https://github.com/artimman/dbmframework Domena jest skierowana na /public/ i kłopot jest taki, że nie można dostać się do katalogów niżej bez wyłączenia. Chciałbym, aby wystarczyło zrobić jakiś drobny zabieg kosmetyczny, np. z define('BASE_DIRECTORY', dirname(__DIR__) . DS) ? Co ciekawe, sprawdziłem domenę na której mam stronę w Symfony i dla tej strony też mam Separacje stron "Wyłączoną", czyli musiałem ją wyłączyć, aby zainstalować Symfony w domenie. Być może frameworki, które są skierowane na katalog /public/ wszystkie tak już mają i nie da się tego ominąć (też w moim autorskim frameworku). A miało byc mega bezpiecznie dzieki zastosowaniu struktury /public/, a tu wychodzi, że mamy coś za coś. No chyba, że jest coś jeszcze do odkrycia, kto wie. Bo teraz to nie wiem, czy muszę z tym walczyć w moim frameworku, czy tak ma być? To taki frameworkowy standard (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Malinaa 29.08.2024, 18:04:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 02:48 |