![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
chciałbym wykonać testowanie rejestracji i logowania w Symfony. Symfony -> w katalogu tests/Controller/ utworzyłem plik SecurityControllerTest.php (test logowania), gdzie chciałbym uzupełnic formularz danymi i zalogować użytkownika, następnie sprawdzić, czy jest zalogowany. Napisałem taki kod, ale ciągle sypie errorami (coś tu rzeźbię)?
Mam prośbę o pomoc w wykonaniu testowania. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam route 'app_main'
$router = static::getContainer()->get(UrlGeneratorInterface::class); $this->assertResponseRedirects($router->generate('app_main')); User jest bazie projektu, a że jest jedna baza to też jest w testowej! Chyba? Dodaje dump($error) w kontrolerze SecurityController i odpalam test jeszcze raz, otrzymuję null z dumpa i błąd... wcześniej wymieniony Kontroler test
Czy $formLogin['email'] = self::TEST_USER_LOGIN; $formLogin['password'] = self::TEST_USER_PASSWORD; wystarcza, aby się zalogować, czy cos tu brakuje? Sprawdzałem z np. dodatkowo $formLogin['agreeTerms'] = true; ale też daje ten sam błąd. A token, a zakodowane hasło itp.? Albo $formLogin = $crawler->selectButton('Login')->form() podpowiada, że powinno tu być value. Czy dla takiego buttona: <button type="submit" id="submit" name="submit" class="btn btn-primary">Login</button> value to na pewno: Login? Ten post edytował Malinaa 27.09.2023, 12:55:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 01:42 |