![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Walczę z kolejnym wymogiem projektu nad którym siedzę. "Logika MySQL powinna być obsługiwana przez obiekty z właściwościami, zamiast bezpośrednich wartości kolumn. Proszę użyć setters i getters aby to osiągnąć oraz nie zapomnieć użyć ich do zapisu i wyświetlania logiki." Póki co to nie użyłem setter/getter. Pokażcie proszę na przykładzie mojego poniższego kodu jak to powinno być zastosowane. Klasa Produkt
Kawałek klasy ProductAdd z metodą wrzucającą do bazy:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to, że:
W formularzu mam pole select z którego wybieram rodzaj produktu. Jak jest to np mebel to pojawiają się inputy dla wysokości, szerokości i długości. Dla dvd pojawia się rozmiar (MB), itd. Teraz wywołując metodę $productObject->insertNewProduct($product); podaję jej jako parametr obiekt $product w którym to za pomocą getterów mam ustawione wartości pozostałych inputów, ale bez tych dodawanych dynamicznie (szerokośc, wysokość, rozmiar itd - $_POST['width'] itd) bo w momencie wywoływania tej metody nie wiem jeszcze które z inputów zostały poprzez select dodane do formularza. Dowiaduję się tego dopiero wewnątrz metody, poprzez odwołanie bezpośrednio do $_POST[$propertyData['property']] tworzonego w forach (spójrz na kod powyżej). I traz moje pytanie to - jak mam przekazać w parametrze to $_POST['width'] (albo $_POST['size'] albo dowolne inne wysłane) przy wywołaniu insertNewProduct($product) zamiast wrzucać je w ciele metody? Czy powinienem poniższy kawałek (który obecnie jest tylko w ciele medoty insertNewProduct) równierz wykonywać przy sprawdzeniu czy w ogóle wywowłać insertNewProduct? Oczywiście trzeba ten kawałek zmodyfikować by dodawał do obiektu $product też tablicę zawierającą $_POST[$propertyData['property']]. Ten post edytował sadistic_son 23.01.2023, 15:42:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 19:36 |