![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Walczę z kolejnym wymogiem projektu nad którym siedzę. "Logika MySQL powinna być obsługiwana przez obiekty z właściwościami, zamiast bezpośrednich wartości kolumn. Proszę użyć setters i getters aby to osiągnąć oraz nie zapomnieć użyć ich do zapisu i wyświetlania logiki." Póki co to nie użyłem setter/getter. Pokażcie proszę na przykładzie mojego poniższego kodu jak to powinno być zastosowane. Klasa Produkt
Kawałek klasy ProductAdd z metodą wrzucającą do bazy:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja nie wiem na kiedy masz to zrobic, ale warto by bylo bys jednak odszedl na razie od tego projektu i poprostu przelecial glowne rzeczy z OOP, poprawcowal na przykladach tam podanych i dopiero potem majac juz jakas tam wiedze z oop bral sie za ten projekt.
Bo teraz im wiecej do niego dodajesz tym coraz bledow robisz. Z tego co ci mowimy to zapamietujesz w najlepszym wypadku moze polowe, a i to nie zawsze, wiec z kazdym koljneym tematem trzeba ci na nowo mowic to co sie juz mowilo milion razy i troche to powoduje drganie zylki na czole (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale dobra, wypunktuje pare rzeczy, i wracam do pracy 1) klasa masie nie dobierac do zadnego POST. Klasy nie interesuje czy dane pochodza z POST czy marsa. klasa ma dostac dane jako parametr. W twoim przypadku przekaz tablice w konstruktorze Produkt i sobie ustaw co masz ustawic Choc wg wymagan co tu napisales to w konstruktorze nic nie przekazujesz tylko uzywasz masz setter/getter 2) public $productName; public $sku; public $price; public $productType; Naprawde nie wiesz ze productName to string a price to float i nie mozesz tego ustawic? 3) ensureNoEmpytValues() Nie, klasa produkt ma nie robic za walidator. Masz miec validator ktory przyjmie obiekt klasy Product i on stwierdzi czy jest wypelniony czy nie 4) juz ci mowilem, klasa nie wie o zadnych STALYCH w programie. Klasa ma dostac niezbedne dane np. w konstuktorze. Mowie tu o klasie DB ktore magicznie wie ze w programie sa stale z HOSTEM, PASSWORD itp. 5) Nie, klasa insert product pod zadnym pozorem nie dziedziczy po Produkt. Metoda tej klasy dostaje obiekt Produkt i na nim pracuje a nie dziedziczy 6) $db = new DB(); No nie. Obiekt klasy DB masz stworzyc tylko raz, gdzies np w index.php i ten obiekt masz przekazywac do klas, ktore beda go wymagaly. Poczytaj o DI (dependency injection) 7) W ostatnich tematach bylo jeszcze wiecej bledow ale juz nie pamietam zas to o co pytasz to banalne settery, w kazdym lepszy arcie o tym masz, czyli nie
a
i metody
a potem w kodzie
i pobranie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 00:46 |