![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Tabela typu produktu wygląda mniej więcej tak: ID | type | i tak dalej 1 | dvd | xx 2 | book | yy 3 | furniture | zz 4 | furniture | aa 5 | furniture | bb Wyświetlam z bazy te dane i wrzucam w DIVy. Chcę zrobić tak aby dla wartości które się nie powtarzają każda lądowała do oddzielnego DIVa (dvd, book) a te które występują więcej niż raz żeby lądowały do jednego wspólnego diva (furniture). Chcę osiągnąć takie coś: Kombinuję z IFami i zmiennymi pomocniczymi, gdzie zapisuję do zmiennej type (dvd, book, furniture) aktualnie iterowanego w pętli wiersza i porównuję w następnej iteracji czy są takie same. Jeśli tak, to wiadomo że powinna wylądować do już istniejącego DIVa. Ale problem w tym, że przecież taki DIV trzeba najpierw otworzyć a potem zamknąć. I tutaj już się moja metoda nie sprawda. Naprowadźcie pls. Dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, Twój samouczek jest dla mnie jasny i chętnie bym z niego skorzystał, ale niestety muszę to zrobić obiektowo. I tutaj pojawia się dla mnie trudność.
Tak wygląda wycinek mojej klasy, w której generalnie listuję większość rzeczy:
Tutaj jest metoda resultSet(); z klasy DB:
Klasę DB zmodyfikowałem na własny użytek na podstawie kursu OOP który przed świętami robiłem. Tak więc sam tego nie wymyśliłem, ale rozumiem co tam się dzieje. Niestety dla mnie, zamiast starego poczciwego while ($row = mysql_fetch_array($res)) mamy tutaj metody i obiekty, z którymi jeszcze nie jestem jakoś ekstra zaznajomiony. a PDO to dla mnie na razie niemalże czarna magia - wiem że jest, potrafię w prostym przykładzie użyć i to tyle. Jak powyższe zmodyfikować, aby uzyskać pogrupowane wyniki, tak jak to opisałeś? Ten post edytował sadistic_son 3.01.2023, 16:28:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 21:22 |