![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taką tabelkę ze zmiennymi:
W sumie 8 pozycji (do litery "H") Problem w tym, że na końcu muszę dodać te zmienne (wiersz 9 i dalsze w przedstawionym kodzie) pod warunkiem, że... i tutaj zaczynają się schody. Zmienna $wiersz2['Pow_Uzyt_A'] ma być brana pod uwagę w dodawaniu tylko wtedy, kiedy zmienna $wiersz2['Status_A'] = 'A' . I analogicznie wartość ze zmiennej $wiersz2['Pow_Uzyt_B'] będzie dodawana, jeżeli zmienna $wiersz2['Status_B'] = 'B' i tak dalej. W bazie pole w kolumnach "Status_[A...H]" po prostu zawiera tylko jedną literę (A...H) lub jest puste. Jak to zrobić? Ten post edytował Therminus 24.08.2022, 13:23:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może inaczej ujmę nienaruszalność, chodzi o to, że minimalizuje się czas do późniejszego grzebania w funkcjach, metodach ogólnie w bibliotekach współdzielonych lub pisanych dla konkretnego programisty, czasem mniej ogarniętego - do zera. Opis co ma robić ta funkcja nie narusza praktyki pisania na zapas w żadnym wypadku.
Coś należy lub nie do "bazy" funkcji? Sorki, nie znam takiego pojęcia. Może to jakiś skrót myślowy, niemniej domyślam się o co chodzi. Dane które mogą być w przyszłości zmienione lub rozszerzone nie należą do niej. Pracowałeś kiedyś w projekcie w którym brało udział kilkunastu programistów wzwyż? Bo ja wiele razy. I jeśli widzieliśmy, pomimo opisu projektu często niedokładnego z racji tego, że ktoś kto to nadzorował miał delikatnie mówiąc wywalone, jakieś założenie nie było opisanie dokładnie np. jak tutaj zakres może ulec zmianie to się to pisało od razu. Uwierz, to czasem dobra praktyka. Później piszesz coś innego, ktoś sobie jednak przypomni że zakres może się zmienić i zawraca Ci głowę, którą masz zaprzątniętą czymś innym bo już piszesz coś innego. A uwierz mi też, że wszystko jest na wczoraj, cito, już, death line itd. Funkcja nie traci nic z opisu i działania i nic nie jest pisane na zapas. Sorki, że trochę nieopatrznie wywołałem dyskusje zupełnie tutaj zbędną, więc to ostatni mój post w tym temacie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 20:15 |