![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mój główny pojemnik div ma przezroczystość na poziomie 90% (albo raczej ma być przezroczysty w 10%). Wszystko co jest w nim oczywiście też jest przezroczyste. I jest ok, oprócz tego, że pewne obrazki znajdujące się wewnątrz nie mają być przezroczyste. I nie mogę się pozbyć tej przezroczystości. Uproszczony kod:
Jak widać - chcę aby element o klasie obrazek_nieprzeroczysty nie był przezroczysty. Rozumiem zasadę dziedziczenia - wiem, że 100% dla tego obrazka to tak na prawdę 90% przezroczystości względem html. Żeby był zupełnie nieprzezroczysty musiałbym mu ustawić opacity na ponad 100%. Jakieś pomysły? Wolałbym nie ingerować w html w takim sensie aby obrazki musieć wywalić z elementów nadrzędnych, od których przezroczystość dziedziczy. Dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 73 Dołączył: 15.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
opacity działa w głąb elementów i nic tego nie zmieni... I przyjmuje wartości 0 - 100 procent.
Może zamiast opacity użyjesz rgba? Wtedy nie masz dziedziczonej przeźroczystości dla dzieci tego danego elementu. Natomiast jeżeli potrzebujesz te opacity z jakiegoś powodu, to wystarczy wrzucić 2x obrazek - wtedy jak oba się nałożą na siebie, to problem o którym piszesz zniknie. Nie jest to jednak dobra praktyka. Ten post edytował Salvation 18.07.2022, 16:22:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 23:35 |