![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie danych SQL, mam dwie tabele, jedna z artykułami "articles" druga z kategoriami artykułów "categories".
1. Jak napisać zapytanie, aby wybrać tylko po jednym artykule z każdej kategorii (artykuły np. najnowsze wpisy w kategorii)? Tytuł artykułu i nazwa kategorii (wymagane dane) są w osobnych tabelach (tabele tworzą relacje). 2. Może ktoś wie jak to samo zrobić w Doctrine (Symfony), byłoby super. Ten post edytował Malinaa 30.07.2021, 10:03:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój test mówi tylko tyle że próbowałeś sprawdzić pewien stereotyp, który się potwierdził i nic więcej.
Dla mnie to tak jak pytanie się dwóch uczniów jak Wam poszło na klasówce pierwszy odpowie bardzo słabo bo pomyliłem się w 3 zadaniach drugi odpowie mi super, napisałem wszystko Jesteś tym drugim uczniem, który wszystko napisałem poprawnie. gornik, przecież nospor napisałem już to wcześniej że jeśli paczkę danych załadujesz przed pętlą to w pętli nie odwołujesz się do bazy. W tym przypadku jest identycznie dane są w proxy i każdy obiekt w pętli jest zaciągany z proxy a nie z bazy, obojętnie jak głęboka to jest relacja jest wykonane zapytanie z joinami, dane siedzą w proxy i z niego są zaciągane, ma to sens w przypadku małej ilości danych, w tym poście było mowa o kategoriach artykułów, ja u siebie mam 4 kategorie artów, sprawdza się to super nie kombinuje z repozytoriami tylko odwołuje się w ten sposób Ten post edytował LowiczakPL 9.09.2021, 07:05:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:26 |