![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Nie rozumiem jednej sprawy i proszę społeczność o nakreślenie co robić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam problem w zrozumieniu laravela, modeli itp. Ostatnio analizowałem kurs laravela ( z uprzejmości nie podam adresu kursu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) na którym pan jawnie w kontrolerze wykonywał operacje na modelu, coś w deseń poniżej:
Jako że poszukuję pracy jako junior laravel developer to przygotowałem zadanie testowe zgodnie z tym kursem... ale moi rekruterzy napisali mi, że pomieszałem wszystko w kontrolerze itp. Pytanie- jak poprawnie używać kontrolera i modelu ? bo nieco zagmatwałem się w tych elementach. Jak rozumiem, kontroler steruje modelem, model wykonuje operacje ( najczęściej na bazie danych ) i zwraca dane do kontrolera, a ten kontroler dalej przekazuje dane do widoku. Jak powinienem zmodyfikować $user = new User(); aby poprawnie używać frameworka MVC? Proszę o pomoc w zrozumieniu tematu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzuć kod który wysłałeś rekruterowi, bo zakładam, że ten który pokazałeś w pierwszym poście to jakiś pseudokod (gdzie jest klasa?). Gdybyś umieścił kod z linii 4-13 w ramach pojedynczej akcji kontrolera, to jak na początkującego juniora nie byłoby tragedii. To co mi się rzuca w oczy to możliwość użycia frameworkowego klienta http zamiast file_get_contents/json_decode (w ramach chwalenia się znajomością narzędzia) i tak jak piszą koledzy wyżej przeniesienia samego zapytania do API oraz akcji tworzenia oraz wypełniania modelu do oddzielnych serwisów (dedykowanych tym zadaniom klas). Proszę bardzo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) https://github.com/miccom1977/postInLaravel Chociaż bardziej chodzi mi o to, ze nawet w manualach odnosi się do modelu implementujac model... a teraz niby nie tak to ma być? To po co w manualu dla laravela w ogóle przedstawiać błędne podejścia? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował miccom 3.07.2021, 17:54:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 23:08 |