![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mamy artykuły (np. 100 rekordów) w bazie danych, pola typu liczba odsłon (views) i data publikacji (date) i inne.
Jak obliczyć, które artykuły są najbardziej popularne / ulubione posty czytelników? Przydałby się funkcja obliczająca jakiś wskaźnik popularności (sprawdzająca popularność) i aby można była w pętli foreach generującej tablice danych najnowszych artykułów "zaznaczyć" te, które mają parametry odpowiadające ulubionym / popularnym postom. Jak określić popularność postu? Parametry: liczba odsłon, czas... Macie pomysł jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli szukasz wyników z ostatniego miesiąca to może tak Dla sprostowania: "Chociaż wczoraj już napisałem taką funkcję na zapytaniu." ... funkcję tę napisałem dla wyświetlenia 5 popularnych artów, pozostaje jeszcze napisać funkcję dla sprawdzenia czy art mieści się w ocenie popularności, jeśli tak wyświetl etykietę "Popularny" i tutaj przydadzą się podane "wzory". Wolałem zamiast ->andWhere('a.uploaded_at >= (NOW() - INTERVAL 1 MONTH)') dać $conditions_for_date mając na względzie funkcję = ocena (wskaźnik popularności), ale dzięki. Z ciekawosci: ->setParameter('null', '') co to robi? To będzie nasz Secret secret secret: ->where('a.thumbnail != :null') (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Funkcja napisana i będzie pomocna.
// Popular post (function) $indicator = 0.95; foreach () { ... $rating = $this->favoriteCalculator($views_article, $date_article); if (($rating > $indicator)) $status = 'popular'; } Można by jeszcze zapytać o drobiazgi: 1. $hoursIndicator - dlaczego 8h, czy tak będzie optymalnie, w jakich warunkach? 2. $indicator - jaką wartość przyjąć za optymalną dla sprawdzenia $rating, przyjąłem 0.95? Ten post edytował Malinaa 5.03.2021, 00:27:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 04:00 |