![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mamy artykuły (np. 100 rekordów) w bazie danych, pola typu liczba odsłon (views) i data publikacji (date) i inne.
Jak obliczyć, które artykuły są najbardziej popularne / ulubione posty czytelników? Przydałby się funkcja obliczająca jakiś wskaźnik popularności (sprawdzająca popularność) i aby można była w pętli foreach generującej tablice danych najnowszych artykułów "zaznaczyć" te, które mają parametry odpowiadające ulubionym / popularnym postom. Jak określić popularność postu? Parametry: liczba odsłon, czas... Macie pomysł jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 577 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pisanie takiej funkcji musi mieć swoje uzasadnienie merytoryczne. Jakbyś miał od 3 milionów odsłon takich artykułów w górę miesięcznie to można... Mydlenie oczu... Jeśli o mnie chodzi można przy 50 tys. mc. I nie uzasadnione jest podejście to tematu na zasadzie licznika odsłon. Wczoraj mydlisz oczy o statystykach, dzisiaj chcesz udzielać na ten temat wykładów? gino Ufam, że chcesz dobrze, więc zapytam: Właściwie o co Tobie chodzi? Cytat ocena = unikalneWyświetlenia / (godziny od wydania * 8) Jest konkret o to chodziło. Będzie dobrze i musi wystarczyć. Dziękuje za dodatkowe info. Możliwe, że sprawdzę co daje jaki wynik. Chociaż wczoraj już napisałem taką funkcję na zapytaniu.
Samo order views to żaden rating, dodałem więc parę porównań i warunek $conditions_for_date. Podaje $time, a $views oraz $uploaded_at mam, więc = Yes Git (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 14:14 |