Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Edukacja Szkolna - Czy Warto?, Chyba jestem zbyt głupi by to zrozumieć
LukasMG

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W tym roku dotąpiłem zaszczytu udziału w życiu jednego z Liceów Ogólnokształconych w moim mieście. Wszytko pięknie, klasa z tzw. poziomem, kadra podobno wykwalifikowana.

Jednak zamiast euforii (czy powszechnego narzekania) zadaje sobie pytanie: Czy warto?

3 letnie Liceum ma mnie uczyć - pytanie tylko czego? Czy rozwój wiedzy z np. Fizyki, Biologi i 10 innych przedmiotów ma jakieś realne uzasadnienie? Dążenie do niczego (a tak jest w tym przypadku, wiedza sama w sobie na poziomie Liceum może się przydać co najwyżej w teleturnieju naukowym lub na studiach - ale to już inna sprawa) wiąże się tylko z marnotrawieniem czasu. Dlaczego wyznacznikiem "inteligencji" w dzisiejszych czasach jest głupota, w końcu papier z szkoły jest tym rekwizytem który czynii Cię kimś?

Czasem czuje się jak ktoś zamknięty w klatce, jestem zewsząd zaszczuty zasadami, normami, ślepymi poglądami które mają nam dać... własnie co one nam mają dać? Szczęście? - podobno człowiek dąży do tego by w życiu być szczęśliwym. Tu każdy sam sobie musi odpowiedzieć...

Nauka szkola często przypomnina pisanie na tablicy - zapisujesz informacje na nie przez kilka godzin, by tylko odzczytać jej zawartość przed nauczycielem. Potem gąbka czasu wymazuje te przecież "niezwykle przydatne" informacje i co zostaje nam z działania? Tylko ujemnu czas...[ Ile można przez ten czas nowych pomysłów na np. skrypty wymyślić....]

Matura? Do niej możesz się przygotować przez rok, poświęcając się przedmiotowi który lubisz ( taka nauka może przynieść poczucie spełnienia ).

Języki? Tutaj nie ma że boli, to przyda się zawszę... Chyba jeden z nielicznych dziedzin nauki Licealnej który może dać wielkie zyski...

Nie zmuszam tutaj kogokolwiek do zastanowienia się nad tym problem... To moje myśli które jedni akceptują, inni starają sie zniszczyć... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
spenalzo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja mam takie same wątpliwości jak autor tematu, z tym, że nasuneły mi sie one po skonczeniu technikum. Otóż szkoła powinna czegoś nauczyc - tymczasem program nauczania jest tak zj... i przeładowany, że nie dość że nic sie nie nauczysz to sie tylko nerwicy nabawisz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/mad.gif)
Teraz moja siostra poszła do LO, które w 3 lata przerabia o wiele większy program nauczania niż ja miałem (bo jest to LO i program bardziej rozbudowany) - pytam sie: kogo popier...lilo w ministerstwie, żeby tak napchany program nauczania scisnac na 3 lata? Co ci ludzie maja z tej szkoly wynieść? Wg mnie wyniosą sieczkę i niecheć do dalszej nauki.

BTW: wątpie czy przeciętnego pracodawce bedzie interesować czy znasz na pamięc Inwokacje, i czy umiesz całki. Owszem, nie twierdze, że szkola jest niepotrzebna, tylko niech program bedzie dopasowany do dzisiejszych czasów, i niech szkoła uczy tego co naprawde sie może przydać.

Cytat
Zastanawiasz się po co się uczyć fizyki, bilogii i innych przedmiotów, skoro ten czas można spożytkować np. na wymyślanie nowych skryptów. A chociażby dlatego, że kiedyś może Ci się zdarzy tworzyć jakiś skrypt opisujący zjawiska fizyczne, chemiczne czy inne.

Rotfl. Czy myślisz, że po tym co "nauczyła" szkoła, ktoś bedzie w stanie wykorzystać w przyszłości nabytą tam "wiedzę" bez jej późniejszego poszerzania? Nie sądze.

A matura... Hm fajnie było (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.07.2026 - 22:02