![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siema
Postaram się opisać problem w kwestii php jestem laikiem. Mam do zaimportowania Dane z pliku exel do których codziennie jest cos dodawane. Za pomocą phpmyadmin mogę sobie bez problemu zaimportować ten dane po przekonwertowaniu exela do CSV pytanie czy istnieje jakiś skrypt w php który będzie usuwał duplikaty albo nie będzie dodawała danych które już istnieją w tabeli bazy danych opierając się np. o PESEL |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 707 Pomógł: 266 Dołączył: 3.07.2012 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa to tak, że czytasz sobie ten plik Excela w skrypcie PHP i ten plik jest interpretowany jako zwykła tablica. Na przykład niech plik Excel ma takie dane:
Kod imie,nazwisko,wiek Jan,Kowalski,33 Anna,Nowak,21 Henryk,Król,88 Skrypt PHP otwiera plik, który mu przesłałeś i albo każesz mu czytać wiersz po wierszu (oszczędzając pamięć) i masz wtedy przy każdej iteracji osobną tablicę: 1. ['imie', 'nazwisko', 'wiek'] 2. ['Jan', 'Kowalski', '33'] 3. ['Anna', 'Nowak', '21'] 4. ['Henryk', 'Król', '88'] Albo czytasz od razu cały plik i masz wszystkie dane naraz:
Co robisz z tymi danymi to już Twoja decyzja. Możesz narysować na ekranie kwiatki z liczbą listków równych długości imienia, na przykład. Albo możesz zrobić to co Ty chcesz, czyli wstawiać rekordy do bazy, sprawdzając przy tym czy dany rekord już istnieje. Jest też wbudowany sposób wrzucania CSV do bazy SQL: LOAD DATA INFILE. Jest dużo szybszy, ale masz mniej kontroli nad tym co się dzieje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 13:25 |