![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, mam problem z pobraniem nazw użytkowników,którzy mają znaki specjalne.
Dla przykładu mam użytkownika o nazwie: Ψ♂тoхιc✔Ψ™ W bazie danych wygląda to tak: (IMG:https://i.imgur.com/R0bFDrY.png) Lecz już po pobraniu go z bazy danych na stronie wyświetla się tak: (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?o??c??� Ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Ten post edytował lekosm2 19.08.2020, 22:09:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
piszesz teraz o pliku instalatora, rozumiem, że masz plik, który dodaje ten rekord do bazy po uruchomieniu, otwórz ten plik w edytorze i zobacz czy nie położyłeś kodowania w edytorze, ma być też UTF-8
gino na pola typu text dodaj podczas tworzenia tabeli Kod COLLATE utf8_polish_ci
Ten post edytował gino 20.08.2020, 10:50:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
piszesz teraz o pliku instalatora, rozumiem, że masz plik, który dodaje ten rekord do bazy po uruchomieniu, otwórz ten plik w edytorze i zobacz czy nie położyłeś kodowania w edytorze, ma być też UTF-8 gino na pola typu text dodaj podczas tworzenia tabeli Kod COLLATE utf8_polish_ci Kodowanie w notepad++ m,am ustawione na utf-8 w module instalacji zamieniłem:
na
I nadal do bazy danych zapisały się krzaki. Dla pewności sprawdziłem również wszystkie pliki .php czy mają poprawne kodowanie i wszystkie mają UTF-8 Ten post edytował lekosm2 20.08.2020, 11:27:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 12:59 |