![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam zamiar napisać własne forum:
1.Od czego zacząć?jakie bazy danych utworzyć i ile? 2.Korzystać z $_GET czy sesji? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tez jestem na wstepnym etapie pisania forum i tez nie wiem do konca jak to zrobic choc juz mam zrobione pewne moduly.
Pochwale sie jak w tej chwili wyglada moja baza danych i przy okazji poprosze o skomentowanie tego czy dobrze ja zaplanowalem. Forum ma byc dolaczone do istniejacej juz strony na ktorej istnieje juz baza danych z userami ktorzy maja juz okreslone rozne uprawnienia w dodatku w bazie z userami znajduja sie dwa wolne pola Integer ktore moge wykorzystac. Odpada wiec tworzenie tablicy z userami. Pozostale tablice zaplanowalem tak: TABLE forum ID nr - numer dzieki ktoremu bede mogl ustawic pozycje na stronie temat - glowny temat forum opis - krotki opis tematu status - tu ustale prawa kto bedzie mogl czytac i pisac na tym forum il_watkow - licznik (ile juz jest watkow w tym forum) il_odpowiedzi - licznik (ile jest odpowiedzi) TABLE watek ID ID_forum - powiazanie z tabela (forum) ID_users - powiazanie z tabela (users) temat - temat watku tworzony przez uzytkownika data - data utworzenia watku status - tu bede mogl np zablokowac watek il_odpowiedzi - licznik (ile jest odpowiedzi) il_wyswietlen - licznik (ile bylo wyswietlen) TABLE wypowiedz ID ID_watek - powiazanie z tabela (watek) ID_users - powiazanie z tabela (users) data - data dodania wypowiedzi tresc - no i tresc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 01:07 |