|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam serdecznie,
Uczę się pisania testów w Laravelu. Jako że nie wiem jak powinny wyglądać "profesjonalnie" - to chciałem dopytać czy to, co robię ma sens (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) 1. Test 1 - test sprawdzający czy strona działa poprawnie
2. Test 2 - test logowania z dobrym i błędnym hasłem
3. Test 3 - test modułu reklam. Dodawanie nowej reklamy, sprawdzanie czy istnieje, pobieranie listy reklam, sprawdzanie czy walidacja pól działa, kasowanie
Czy takie testy są poprawne? Czy raczej powinny wyglądać inaczej?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak jak napisał kolega powyżej, testy są OK - ale można je napisać o wiele lepiej.
zamiast:
Tutaj widać, że budowanie URL leży:
Fakera nie musisz tworzyć za każdym razem, masz przecież trait'a którego możeszużyć:
Dziękuję bardzo za uwagi / opinie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A jak taki test zapisać? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Takie testy są ok. Nazywają się testami Integracyjnymi lub akceptacyjnymi ( w zależności kto patrzy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) Generalnie tutaj testujesz czy funkcjonalność zadana w ogóle działa czyli zapisujesz i sprawdzasz czy się zrobił. Do tego możesz dołożyć testy Unit które będą testować wybraną klasę z logiką czyli np. masz klasę która generuje Ci coś a twoim zadaniem jest sprawdzić czy klasa będzie się zachowywała w najróżniejszych przypadkach czyli jak dasz dobre wartości to dobry wynik, jak dasz złe wartości to błąd, jak nie dasz wartości to błąd itd. W firmach, które testy najczęściej się pisze? Pewnie te integracyjne? Unit testy idą do klas "nie laravelowych?" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
trifek [PHP]Testy w Laravel / php 5.04.2020, 15:26:33
Pyton_000 Takie testy są ok. Nazywają się testami Integracyj... 5.04.2020, 18:44:31
Rysh Tak jak napisał kolega powyżej, testy są OK - ale ... 5.04.2020, 20:04:57
Rysh Z tego co zaobserwowałem, to w firmach rzadko kied... 7.04.2020, 18:41:10
markonix Tutaj parę ściąg, aby rozróżnić integracyjne od je... 8.04.2020, 17:42:45 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 18:24 |