Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Poprawne wczytanie $_POST do klasy
k8dz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam formularz i po kliknięciu wyślij potrzebuję przekazać jego wartości do klasy, aby móc na nich wykonać operacje. Zastanawiam się jak to poprawnie powinno być wykonane. Czy takie rozwiązanie jest poprawne, czy powinienem to jakoś inaczej zrobić?

1. $cena_plyty = 25; //domyślna wartość zmiennej
  2.  
  3. if ( isset($_POST['cena_plyty']) and is_numeric($_POST['cena_plyty']))
  4. {
  5. $cena_plyty = $_POST['cena_plyty'];
  6. }
  7.  
  8. $wycena = new Wycena;
  9. $wycena->ustaw_cene($cena_plyty);
  10. echo $wycena->wyswietl_wycene();
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
k8dz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

wielkie dzięki! o to mi właśnie chodziło (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) przetestowałem na prostym przykładzie i działa, więc mogę teraz spokojnie działać

ale mam jeszcze pytanie - gdzie i kiedy najlepiej jest robić walidacje danych z $_POST? Czy w pliku, który przetwarza formularz zrobić odpowiednie if...else i jeśli wszystko jest ok, to wtedy utworzyć obiekty i wpuścić $_POST do dalszego przetwarzania; czy tak jak w przykładzie który podałeś, wpuścić $_POST do obiektu i dopiero później za pomocą odpowiedniej metody sprawdzać, czy jest ok; czy może lepiej było by utworzyć osobną klasę zajmującą się tylko walidacją danych i w niej odpowiednie metody sprawdzające czy z $_POST jest wszystko ok??

ps. może zadaję dziwne pytania, ale powiem tak: zajmuję się produkcją mebli na wymiar, chociaż jestem z wykształcenia informatykiem (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Mam sporo prostych zrobionych własnoręcznie skryptów przydatnych w mojej firmie. Wszystkie są napisane w php i totalnie strukturalnie, z całą masą różnych if..else, warunków i itp zbędnego kodu. Po 10 latach przerwy w programowaniu postanowiłem zrobić kilka kolejnych aplikacji, jednak teraz chcę to zrobić w miarę profesjonalnie i obiektowo, a niestety kursy są zbyt ogólnikowe i nie można z nich wszystkiego się dowiedzieć. Dlatego proszę o porady ;
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 22:11