|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
W tym roku dotąpiłem zaszczytu udziału w życiu jednego z Liceów Ogólnokształconych w moim mieście. Wszytko pięknie, klasa z tzw. poziomem, kadra podobno wykwalifikowana.
Jednak zamiast euforii (czy powszechnego narzekania) zadaje sobie pytanie: Czy warto? 3 letnie Liceum ma mnie uczyć - pytanie tylko czego? Czy rozwój wiedzy z np. Fizyki, Biologi i 10 innych przedmiotów ma jakieś realne uzasadnienie? Dążenie do niczego (a tak jest w tym przypadku, wiedza sama w sobie na poziomie Liceum może się przydać co najwyżej w teleturnieju naukowym lub na studiach - ale to już inna sprawa) wiąże się tylko z marnotrawieniem czasu. Dlaczego wyznacznikiem "inteligencji" w dzisiejszych czasach jest głupota, w końcu papier z szkoły jest tym rekwizytem który czynii Cię kimś? Czasem czuje się jak ktoś zamknięty w klatce, jestem zewsząd zaszczuty zasadami, normami, ślepymi poglądami które mają nam dać... własnie co one nam mają dać? Szczęście? - podobno człowiek dąży do tego by w życiu być szczęśliwym. Tu każdy sam sobie musi odpowiedzieć... Nauka szkola często przypomnina pisanie na tablicy - zapisujesz informacje na nie przez kilka godzin, by tylko odzczytać jej zawartość przed nauczycielem. Potem gąbka czasu wymazuje te przecież "niezwykle przydatne" informacje i co zostaje nam z działania? Tylko ujemnu czas...[ Ile można przez ten czas nowych pomysłów na np. skrypty wymyślić....] Matura? Do niej możesz się przygotować przez rok, poświęcając się przedmiotowi który lubisz ( taka nauka może przynieść poczucie spełnienia ). Języki? Tutaj nie ma że boli, to przyda się zawszę... Chyba jeden z nielicznych dziedzin nauki Licealnej który może dać wielkie zyski... Nie zmuszam tutaj kogokolwiek do zastanowienia się nad tym problem... To moje myśli które jedni akceptują, inni starają sie zniszczyć... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław |
Jak sam powiedziałeś, uczęszczasz do Liceum Ogólnokształcącego. Nazwa takiej jednostki sama w sobie niesie określenie, jaką wiedzę w niej uzyskasz. Ogólną. Wszystkiego po trochu.
Nie mam zamiaru umiejszać Twojej wiedzy, ani w jakiś sposób Cie szykanowac, ale powiem Ci, że w moich czasach na Ogólniak mówili "Sypialnia". Do Ogólniaka szli ludzie, którzy nie potrafili się samookreślić, niedojrzali. Każdy inny wybierał Liceum Zawodowe (profilowane) bądź też Technikum - tu już naprawdę wyspecjalizowane. Ogólniak nie dawał poza maturą nic. Był obowiązek iść na studia, bo bez zawodu (na papierku) nie było przyszłości. Nie wiem jak to wygląda teraz, ale wątpię, aby zlikwidowali Licea Zawodowe, czy Technika - jakoś nie słyszałem o aż tak drastycznych zmianach w naszej edukacji. Jednym słowem - sam sobie zrobiłeś kuku. Teraz albo zmienisz szkołę na taką, która będzie się pokrywała z kierunkiem Twoich zainteresowań, albo cierp. Inną sprawą jest poziom i tryb nauczania. Ale to temat na osobna dyskusję., która nie będzie miała zbyt wielu pozytywnych aspektów. Aha.. Co ci da Biologia? To, że będziesz miał podstawy do tego, jak działają sieci neuronowe - chociażby. Albo najzwyczajniej w świecie do tego, żebyś wiedział dlaczego czasem masz biegunkę a czasem wzwód. Owocnej ogólnokształcącej nauki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Technik elektryk o specjalności elektrotechnika przemysłowa Technik informatyk o specjalności sieci komputerowe |
|
|
|
LukasMG Edukacja Szkolna - Czy Warto? 7.09.2004, 11:49:13
#sigsegv wydaje mi sie ze kazdy szanujacy sie człowiek powi... 7.09.2004, 12:13:55
kszychu Zastanawiasz się po co się uczyć fizyki, bilogii i... 7.09.2004, 14:27:35
hwao Ja przypominam ze nauka w lo nie jest obwiazkoda j... 7.09.2004, 15:50:11
menic @scanner:Teraz w LO są klasy profilowane nie wiem... 9.09.2004, 14:57:13
zalew LO jest wlasnie po to bys zdazyl sie okreslic. nie... 9.09.2004, 15:23:18
escaflowne Cytat(LukasMG)[...] w końcu papier z szkoły jest t... 9.09.2004, 16:05:39
invx Cytat("jakis ktos")po co powinienes sie ... 9.09.2004, 20:53:05
scanner Cytat(invx @ 2004-09-09 21:53:05)Cytat(... 10.09.2004, 08:24:32
FiDO Ja rowniez jestem po LO i wcale tego nie zaluje. O... 10.09.2004, 09:47:35
spenalzo Ja mam takie same wątpliwości jak autor tematu, z ... 10.09.2004, 14:38:06
patrycjusz Cytat(spenalzo @ 2004-09-10 15:38:06)BTW: wąt... 10.09.2004, 15:28:12
DeyV Przyrównanie mózgu do mięśni - niektórym może wyda... 10.09.2004, 19:11:03
spenalzo Ale weź pod uwage, że to co szkoła nauczyła (przy ... 10.09.2004, 19:31:18
zalew @spenalzo
po co pamietac? uczysz sie ogolnie, a ro... 10.09.2004, 20:17:22 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 28.07.2026 - 22:02 |