Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Nawigacja fasetowa na blogu
stellatus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego sklepy internetowe mają zazwyczaj taką piękną i intuicyjną nawigację fasetową (filtrowanie), a np.:
- magazyny i blogi,
- strony i konta użytkowników na portalach społecznościowych (w tym YT)
- niektóre (?) platformy streamingowe (znam tylko Netflixa, więc nie wiem jak jest w innych)
nie mają takiej nawigacji? W sklepach szybko widzę jaki dokładnie jest asortyment i szybko wybieram sobie to, co mnie interesuje. Natomiast w pozostałych wymienionych typach stron wchodzę w kategorię/tag, użytkownika albo wpisuję coś w wyszukiwarce to dostaję bezładną, niekończącą się opowieść. Czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak jest? Myślę, że ten trend nie będzie się długo utrzymywał, bo Internet się rozrasta w ogromnym tempie, i porządek będzie w coraz większej cenie. Co o tym myślicie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nawigacja warstwowa wymaga sporo pracy i przemyślanej struktury - bardzo trudno byłoby coś takiego zaprojektować np. dla blogów. Często zamiast klasycznej nawigacji warstwowej stosuje się filtry, tagi itp. bo łatwiej się tym zarządza. Na blogach użytkownicy raczej poruszają się używając linkowania wewnętrznego, a w 90% wychodzą po przeczytaniu interesującego ich artykułu.
Nawigacja warstwowa wymaga dużej liczby "przedmiotów" + sporej powtarzalności cech. W przypadku bloga jest relatywnie mało artykułów i bardzo rzadko da się z sensem zrobić filtrowanie inne niż kategorie, bo w poszczególnych kategoriach jest mało artykułów. Znacznie lepiej sprawdza się doba wyszukiwarka. Nie mówię, że czasami taka nawigacja by się nie przydała, ale raczej będą to wyjątki od reguły.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 21:48