![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 32 Dołączył: 10.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam dany model i moim celem jest by w zależności od uprawnień użytkownika zwracać określone pole lub pozwalać na modyfikacje tylko określonych pól.
Może ktoś wyjaśnić jak to zrobić dobrze nie chodzi mi o sam kod ale o idee. Gdzie i jak i co wykorzystać. Przykład: Użytkownik może zmienić dane adresowe (miasto itd) ale nie może zmienić np. statusu swojego konta. Przy pobieraniu danych, użytkownik i admin ma pełne dane konta, ale nie zalogowany użytkownik widzi tylko część danych. Korzystam z https://github.com/dingo/api Ten post edytował Lord 4.07.2019, 14:06:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 5 Dołączył: 20.05.2019 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak dokładnie po to są controllery, żeby kontrolować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jeżeli chodzi o strukturę to bym zrobił to tak: Http --Controllers ----Panel ------Admin --------ProfileController ------User --------ProfileController w routsach zrób sobie grupę i dodaj w niej middleware w którym sprawdzasz typ usera i kierujesz do \Admin lub \User ProfileController'a przemyśl sobie to jakoś czytelnie wrzuć w foreach'a, żeby nie pisać 10 razy prawie tego samego endpoint'a. EDIT: teraz tak się wczytałem mocniej i z tego co rozumiem to nie jest panel, tylko typowo frontowe dane? W takim razie zasada ta sama, tylko struktura dopasowana inaczej (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Co do paczki API to nigdy z niego nie korzystałem, Laravel oferuje własne rozwiązania REST API i resources do modelowania danych. Ten post edytował netir 19.07.2019, 12:31:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 32 Dołączył: 10.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
EDIT: teraz tak się wczytałem mocniej i z tego co rozumiem to nie jest panel, tylko typowo frontowe dane? W takim razie zasada ta sama, tylko struktura dopasowana inaczej (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Tak to są dane na front pod appke w Vue i chodziło mi o to by nikt nie dostawał za dużo danych bo wiadomo, że mogę wyświetlić na froncie co chce, ale w odpowiedzi nie chce by jakies dane wyszły ponad to co jest konieczne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:14 |