![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam formularz wysyłany za pomocą skryptu.php na mejla. Wszystko działało ok. W ostatnich tygodniach coraz częściej zamiast wypełnionego formularza przychodzi formularz całkowicie pusty tj. wszystkie pola są puste a wiem od ludzi wysyłających formularz, że został wypełniony. Są tam checkobx-y i input-y. Żeby móc wysłać formularz trzeba wypełnić wymagane pola (required) więc teoretycznie bez tego nie powinien zostać wysłany a dochodzi. Na 8 wypełnionych prawidłowo przychodzą 2 całkiem puste. Gdzie może leżeć tego przyczyna? Pozdrawiam Ten post edytował maniana7 13.05.2019, 15:44:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Co Ty nie powiesz. Anulowanie wyswietlenia w tym przykladzie bledu jest niczym nadzwyczajnym. Nie pracujemy tutaj nad aplikacją dla NASA. Zluzuj poślady. Najlepsze jest to, ze mimo ze dales malpe, to linijke nizej i tak dajesz sprawdzanie ISSET na wyniku tej malpy... Moze naucz sie wiec pisac porzadnie i robic isset gdzie nalezy (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cytat . No to mam required przy inputach. Ale dooopa bo można pola wyspacjować i formularz pójdzie Zacznijmy od tego ze to mozna w ogole wylaczyc/ominac wiec na czyms takim nigdy nie powinienies polegac.ps: przenosze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 66 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepsze jest to, ze mimo ze dales malpe, to linijke nizej i tak dajesz sprawdzanie ISSET ps: przenosze Poprawione jakbys nie zauwazyl. Dzięki za propozycję. Ta cała walidacja trochę mnie przerasta i wolałem dotąd jej nie tykać skoro wsio działało (i w sumie działa dalej) jak należy. Ale jak trzeba... A czy to co zaproponowałeś Dublinka zabezpieczy przed wysłaniem formularza z polami "wypełnionymi" spacjami lub innymi głupotami? Stąd zainteresowałem się tymi wzorcami wyrażeń regularnych. Nie chcę się porywać z motyką na słońce, krok po kroku. Na początek chciałem aby przy próbie wysłania za cholerę nie przepuściło formularza pustego. No to mam required przy inputach. Ale dooopa bo można pola wyspacjować i formularz pójdzie i tu przydałoby się zastosować jakieś wyrażenie regularne, choćby tylko przy kodzie pocztowym typu: pattern="^[0-9]{2}-[0-9]{3}$" stąd. Mam nadzieję, że tylko to wystarczy aby nie dało się wysłać formularza z wpisanymi głupotami. Przy imionach, nazwiskach, miejscowościach jest tyle opcji, że głowa mała - nie chcę atakować wypełniającego formularz dziesiątkami alertów. Dlatego wystarczyłoby samo zabezpieczenie na kod. To nie ma być jakiś kosmos z zabezpieczeniami tylko próba dowiedzenia się z czego wynika poruszony na początku wątku problem. Skopiuj przyklad i odpal. Przyklad nie przepuszcza tzw. białych znakow" spacji i tabulacji z początku i końca lini |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 08:01 |