![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam formularz wysyłany za pomocą skryptu.php na mejla. Wszystko działało ok. W ostatnich tygodniach coraz częściej zamiast wypełnionego formularza przychodzi formularz całkowicie pusty tj. wszystkie pola są puste a wiem od ludzi wysyłających formularz, że został wypełniony. Są tam checkobx-y i input-y. Żeby móc wysłać formularz trzeba wypełnić wymagane pola (required) więc teoretycznie bez tego nie powinien zostać wysłany a dochodzi. Na 8 wypełnionych prawidłowo przychodzą 2 całkiem puste. Gdzie może leżeć tego przyczyna? Pozdrawiam Ten post edytował maniana7 13.05.2019, 15:44:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Będzie off top ale czy pomoże ktoś z modyfikacją skryptu? Mam rozumieć, że grzebać muszę tylko w pliku skryptu czy w pliku html też coś trzeba pozmieniać? Nie chcę szaleć, chciałbym aby sprawdzało poprawność wypełnienia tylko dwóch pól: imię i kod. Jak to zadziała to będę wiedział, że formularz przychodzi pusty z innego powodu i nie jest nim "spacjowanie" pól dla żartu.
W html mam pola input: name="imię" name="kod" Mój skrypt.php wygląda tak: <?php $do = 'mojmejl@pocztaxxxxxxx.pl'; $imię = $_POST['imię']; $ulica = $_POST['ulica']; $kod = $_POST['kod']; $miejscowosc = $_POST['miejscowosc']; $telefon = $_POST['telefon']; $k01 = $_POST['01']; $k02 = $_POST['02']; $k03 = $_POST['03']; $k04 = $_POST['04']; $k05 = $_POST['05']; $tresc .= "Imię:".$imię."\n\n"; $tresc .= "Ulica: ".$ulica."\n\n"; $tresc .= "Kod: ".$kod."\n\n"; $tresc .= "Miejscowość: ".$miejscowosc."\n\n"; $tresc .= "Telefon: ".$telefon."\n\n"; $tresc .= "biały: ".$k01."\n\n"; $tresc .= "czarny: ".$k02."\n\n"; $tresc .= "niebieski: ".$k03."\n\n"; $tresc .= "zielony: ".$k04."\n\n"; $tresc .= "czerwony: ".$k05."\n\n"; @mail($do, 'ankieta', $tresc, "MIME-Version: 1.0\r\n"."Content-type: text/plain; charset=ISO-8859-2\r\n"."From: $mail\r\n"); header('Location: http://www.mojastrona.pl/dziekuję.html'); echo $tresc; ?> Tutaj coś znalazłem ale nie mam pojęcia gdzie to powklejać i czy to w ogóle jest poprawne. Chodzi tylko o imię i kod i aby sprawdzało czy zamiast imienia i kodu ktoś nie klepnął kilka razy spacji: function poprawneImie($imię) { if (!preg_match('/^[a-z]$/', $imię)) { return false; //zwraca "false" jeśli imię jest błędne } return true; //zwraca "true" jeśli imię jest poprawne } function poprawnyKod($kod) { if (!preg_match('/^[0-9]{2}+-[0-9]{3}$/', $kod)) { return false; } return true; } //czy puste: if(empty($_POST['imię'])) { echo "Wypełnij pole imię"; } if(empty($_POST['kod'])) { echo "Wypełnij pole kod"; } if(!poprawneImie($_POST['imię'])) { echo "Błędne imię"; } if(!poprawnyKod($_POST['kod'])) { echo "Błędny kod"; } Z góry dzięki. Ten post edytował maniana7 14.05.2019, 10:11:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:14 |