![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zmieniam wersje PHP z 5 na 7 dla starego projektu, problem że kodu jest bardzo dużo muszę dopisać brakujące funkcje, największym problemem na jaki aktualnie natrafiłem to zapytania mssql w pętli innego zapytania, pętla wykonuje się tylko raz ponieważ kolejne zapytanie mssql które jest w pętli wszystko psuje, żeby było jaśniej poniżej funkcje jakie sobie dopisałem dla zachowania kompatybilności
zauważyłem że PDO to trochę inna zasada działania, to co przypisuje do zmiennej z mssql_query przepada po kolejnym użyciu tej funkcji da się to obejść? przykład problemu (wyświetli tylko 1 TowId zamiast 2 ):
w zasadzie to PDO kompletnie nie ma sensu albo czegoś nie rozumiem, bo np jeśli w pętli wykonują się różne operacje i przypadkowo będzie tam gdzieś funkcja i kolejne zapytanie PDO to program będzie działać niepoprawnie? chyba to znak żeby unikać tego jak ognia (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) chyba zacznę przerabiać kod bo nie widzę rozwiązania Ten post edytował adi456 17.04.2019, 13:37:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Poza tym wykonywanie zapytań w pętli to zła praktyka, zazwyczaj da się tego uniknąć" - zgadzam się ale ze względu na przejrzystość kodu i małą ilość pętli czasami zwyczajnie jest wygodniej, po za tym nie jest to aplikacja publiczna/masowa tylko obróbka danych z innego programu magazynowego z której korzysta raz na jakiś czas kilka osób więc serwerowi nie zaszkodzi i uważam że ujdzie.
"Twoj przyklad jest totalnie bez sensu bo wewnatrz petli caly czas pobierasz te same rekordy wiec rownie dobrze mozesz je pobrac przed petla." faktycznie przykład bezsensowny ale sprawdzałem na nim czy działa poprawnie dlatego skopiowałem "Zabijesz kiedys serwer takimi potworkami. Moze pokaz konkretne przyklady a powiemy ci jak je poprawic" zdaje sobie sprawę że to kiepskie rozwiązanie no ale na chwile obecną jedyne "na szybko" ogólnie nie mam czasu wracać do tego kodu, bo szef naciska na nowe tematy a nie jest to kilka linijek tylko kilka lat kodowania więc i tak ryzyko że na koniec coś przeoczę jest duże dlatego zdecydowałem się na taką partyzantkę z tymi funkcjami bo chyba lepsze to niż stare php i stara wersja mssql dla poprawnego działania muszę za każdym razem tworzyć PDO żeby poprzednie się nie nadpisywało, a żeby nie tworzyło się nowe zanim stare nie będzie potrzebne, aktualnie problem rozwiązany a funckje wyglądają tak:
PS. jeśli to nazywacie zabijaniem serwera to co powiecie na wirtualizacje windowsa na debianie tylko po to żeby poprawnie działała baza MSSQL (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował adi456 19.04.2019, 16:00:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 02:03 |