![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Potrzebuję zrobić skrypt, który zadziała w następujący sposób: 1. Użytkownik wybiera interesującą go opcję (klika link/button) 2. Wyświetla się czas potrzebny do wykonania tego zadania. 3. Po upływie tego czasu, jeśli odświeży stronę (a może zrobię to z AJAXem, nie wiem jeszcze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) dostanie stosowny komunikat. Pomyślałem, że najlepiej zrobić to na zasadzie zapisu do bazy zaraz po kliknięciu w opcję, czyli użytkownik klika w button i generuje się komunikat, który wyświetli mu się po upływie konkretnego czasu. Czy jest na to jakiś inny, lepszy sposób? Wydaje mi się, że do stworzenia komunikatu dopiero po upływie czasu potrzebny będzie cron - a to przy kilku setkach użytkowników mija się z celem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli tak jak myślałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki za miccom za utwierdzenie.
Zapiszę sobie czas zdarzenia do sesji i będę go porównywał z czasem serwera. Jeżeli czas zdarzenia jest mniejszy bądź równy czasowi serwera to wtedy wywołam funkcję z komunikatem. Przy każdym logowaniu zapis czasu zdarzenia do sesji - nie będzie trzeba robić zapytania do bazy przy każdym odświeżeniu strony, po wywołaniu komunikatu usunięcie zmiennej z czasem zdarzenia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak dla potomnych, jeśli ktoś będzie kombinował coś podobnego (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Temat do zamknięcia. Ten post edytował ChaYim 27.02.2019, 21:39:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 03:08 |