![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 298 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Mam problem ze sprawdzenie roku i miesiąca i nie wiem czy dobrze kieruje zapytanie aby podmienił ceny w bazie na statystyki. Mój skrypt wygląda tak Skrypt który sprawdza czy miesiąc i rok jest w bazie jeśli jest to uaktualnia ceny w bazie.
A tu formularze które pobierają cenę netto brutto i date i dodają do bazy
to że dodaje do bazy to działa ale nie działa mi UPDATE do bazy nie wiem co jest nie tak. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A zescie sie uczepili bez sensu tego timestamp chlopaka... .Przeciez widac ze wklada tam timestamp...
Przeciez ma ewidentnie inne bledy takie jak: 1) if($rok >= $rok) powaznie? Jesli 2 jest wieksze lub rowne 2? To chyba zawsze jest prawda co nie? 2) data='".date("Y/m", $_POST['data'])."'" A nie robi update z tego powodu. Porownujesz date timestamp do daty w formacie RRRR/MM - no nie ma szans by byly rowne. Temu nie robi update bo nie znajduje rekordu do update. Powinno byc poprostu data='".$_POST['data']."'" 3) No i generalnie pomijajac te nieszczesne warunki w zapytaniu, to ten kod $result = dbquery($link,"SELECT data FROM ".$db_prefix."zamowien WHERE data='".date("Y/m", $_POST['data'])."'"); $data = dbarray($result); $rok=date("Y/m", $data['data']); if($rok >= $rok){ Nie ma zadnego sensu... Pobierasz z bazy date, ktora jest rowna dacie z forma a potem sprawdasz czy jest rowna dacie z forma. Gdzie tu logika? Skoro sie pobralo z bazy dla tego warunku znaczy ze jest rowna no nie? A jesli chciales sprawdzic czy istnieje rekord z ta data i jesli nie to go wlozyc to wystarczy wlasnie sprawdzic obecnosc tego rekordu. ps: przenosze |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 06:35 |